Terorismus (Bronislava Janečková)

25. květen 2005

Jedenácté září. Šok, hrůza, děs. Těch, kteří to prožili, ale i všech ostatních, kteří sledují otřesné záběry hroutících se mrakodrapů, padajících letadel, vybuchlých aut s kusy roztrhaných těl. To, co většina lidí nazývá hrůzou a děsem, vnímají teroristé jako úspěch. Scénář se naplnil. Podařilo se strhnout pozornost na hrstku těch, kteří chtějí světu vnutit své ideje a své pravdy. A co na to média?

Podle docenta Mariana Brzybohatého z Katedry krizového řízení Policejní akademie v Praze média rozvoj terorismus stimulují a dokonce podporují. Terorismus je na nich závislý a do jisté míry jsou i média závislá na terorismu. Právě terorismus totiž znamená pro média velice atraktivní přísun informací. Zajišťuje větší sledovanost, a tím samozřejmě i vyšší příjmy. Bez médií by byl terorismus jen lokální záležitostí a z hlediska globální bezpečnosti by měl minimální význam.

Jak si v kontextu světového terorismu stojí právě naše Česká republika? Atentátníci s bombami u pasu, kteří plánují útoky pod velením mezinárodních teroristických organizací, se u nás zatím, zdá se, neprocházejí. V českých dějinách má pojem terorismus poněkud jinou příchuť. Avšak i v naší malé zemičce se tato metoda občas hodila k prosazení osobních nebo stranických zájmů. Ovšem není český terorismus ve srovnání se světem jen pouhou karikaturou? Možná by se to tak dalo nazvat, kdyby ovšem přitom nešlo o životy a v důsledcích o osud celé země.

Tři případy z uplynulých šedesáti let: "Čtyřlístek pro štěstí", "Ulyxes" a "Štěpánek" vypovídají o poněkud zvláštních podobách českého terorismu. Nad každým z nich dodnes visí řada otazníků. A právě na těchto třech příbězích se snaží pátrat po kořenech a současných podobách i prognózách terorismu v našich končinách Bronislava Janečková v dalším dílu dokumentárního cyklu "Ismy po česku".

Výsledky soutěže:

Terorismus Bronislavy Janečkové hodnotili posluchači mimořádně příznivě. Získal 27 hlasů, výsledná známka je 1,18. Tento pořad se tak prozatím dostal na první místo dosavadního žebříčku.

Knihy z nakladatelství Mladá fronta tentokrát obdrží: Jiří Hadík a Tereza Janoušková, oba z Prahy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.