Terezka

21. srpen 2013

Dřevěná rozhledna v Toulovcových maštalích získala své jméno podle spisovatelky Terézy Novákové

Rozhledna nedaleko Pasek získala své jméno podle známé spisovatelky Terézy Novákové, která měla v nedaleké Proseči chalupu. Zde také vznikl v letech 1903-06 román Děti čistého živého. Po smrti manžela tu Teréza Nováková žila natrvalo a zpracovávala náměty z cest po okolí do svých dalších románů.


Rozhledna Terezka je druhou stavbou tohoto typu, která vznikla na území mikroregionu Toulovcovy Maštale. Celkem 28 metrů vysoká stavba ze dřeva a oceli byla zpřístupněna 22. srpna 2004. Jejím autorem je (stejně jako u Toulovcovy rozhledny a Borůvky) bývalý prosečský starosta Martin Novák. Celkové náklady činily 970 tis. Kč. Ze dvou vyhlídkových plošin a tří mezipater (rozhledna má celkem 113 schodů) je nádherný výhled do okolí (Pardubice, Chrudim, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky…)

Praktické informace:
Lokalita: osada Paseky, obec Proseč, cca 40km jihovýchodně od Chrudimi
GPS: 49°47'9.641"N, 16°7'21.466"E
Nadmořská výška: 645m
Celková výška: 28m
Výška vyhlídkové plošiny: 25m
Počet schodů: 113
Otevírací doba: Duben, říjen: sobota, neděle 10 - 16 hodin, květen, červen a září: denně10 - 16 hodin, pondělí zavřeno, červenec a srpen denně10 - 17 hodin, pondělí zavřeno. Polední pauza 12 - 13 hodin
Výhled: z rozhledny možno vidět např. Hlinsko, Chvaletice, Svratouch, Žďárské vrchy, Polička, Moravská Třebová, Toulovcova rozhledna, Budislav, Litomyšlsko, Jeseníky, Proseč, Krkonoše, Perálec, Hluboká, Chrudim, Pardubice, Kunětická hora

Výhled z rozhledny Terezka

Zobrazit místo Rozhledna Terezka na větší mapě
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.