Suchý vrch

11. prosinec 2013

Nejvýše položená rozhledna našeho kraje


Suchý vrch, ležící na pomezí Hrubého Jeseníku a Orlických hor, je tradičním výletním místem už od pradávna. Již za první republiky zde vyrostla podle plánů architekta Jaroslava Stejskala turistická chata, jež byla pojmenována po prvním předsedovi vlády Karlu Kramářovi. V letech 1931 – 32 byla k chatě přistavěna vodárenská věž, která od té doby rovněž slouží jako rozhledna.

Vzhled chaty i rozhledny se několikrát změnil, zajímavé byly i osudy samotného Suchého vrchu. V pamětní knize nalezneme podpisy prezidentů (Beneš, Zápotocký) i významných umělců (Bezruč, Filipovský). Za druhé světové války zde byl rehabilitační ústav pro zraněné německé letce. Do roku 1961 sloužila chata jako armádní rekreační středisko. K velké rekonstrukci došlo v 80. letech, chata byla zmodernizována a rozhledna získala dnešní vzhled. Po nepovedené privatizaci areál na Suchém vrchu chátral a v červenci 2003 byla Kramářova chata poničena požárem. Příběh Suchého vrchu má na štěstí happy end, v loňském roce byla vybudována nová Kramářova chata, která svým vzhledem navazuje na původní stavbu z první republiky. Návštěvníkům nadále slouží i rozhledna s úžasným kruhovým výhledem do širého kraje.

Výhled ze Suchého vrchu

Praktické informace:
Lokalita: Suchý vrch, cca 8km východně od Jablonného nad Orlicí, cca 30km severovýchodně od Ústí nad Orlicí
GPS: 50°3'7.914"N, 16°41'22.511"E
Nadmořská výška: 995m
Celková výška: 33m
Výška vyhlídkové plošiny: 25m
Počet schodů: 117
Otevírací doba: rozhledna je otevřena denně i o víkendech a státem uznaných svátcích od 10 do 18 hod.
Vstupné: 25 Kč
Výhled: Praděd, Kralický Sněžník, Lázek, Červenohorské sedlo, Ústí nad Orlicí, Jablonné nad Orlicí, Krkonoše


Zobrazit místo Suchý vrch - rozhledna a Kramářova chata na větší mapě
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.