Temný fjord

Jméno spisovatele Rudolfa Těsnohlídka máme spojené především s jeho nejproslulejší knížkou, přírodní bajkou o lišce Bystroušce a jejích zvířecích i lidských přátelích; s příběhem, který je prozářený úsměvem i životní moudrostí. Ani jeho skvělé fejetony a soudničky nikdy nepostrádaly laskavou chápavost a vstřícnost. Ale Těsnohlídkův životní osud bohužel nic nedal na básníkovu touhu po harmonii. Vystavil jeho citlivé nitro tvrdým a nelítostným zkouškám, které mohou připomínat osudovost antických tragédií.

Nikoli náhodou je tedy Rudolf Matys, který napsal pro Schůzky s literaturou pásmo k osmdesátému výročí Těsnohlídkovy smrti, nazval "temným fjordem". Fjordem proto, že nejdramatičtější okamžik tohoto pohnutého příběhu o lásce a smrti se skutečně odehrál na dálném norském severu. A temným i proto, že je zahalen dodnes nevysvětleným, a tedy stále vzrušujícím tajemstvím.

Schůzky s literaturou na těsnohlídkovské téma se pokusí aspoň trochu pootevřít dvířka do záhadné "třinácté komnaty" básníkova nitra. Zároveň však připomene i méně známé položky bohatě rozvětveného Těsnohlídkova díla, jeho překlady ze severských literatur, aktivity charitativní, speleologické, jeho iniciační zásluhu o včlenění tzv. insitní literatury do celku české umělecké literatury - ale především jeho krásné a stále nedoceněné pozdní verše, které ovšem s jeho šerosvitným milostným osudem rovněž intimně souvisejí...

Pásmo Rudolfa Matyse o životních osudech a tajemstvích básníka a spisovatele Rudolfa Těsnohlídka, nazvané Temný fjord, uvádí Český rozhlas 3 - stanice Vltava ve svých Schůzkách s literaturou.

autor: Rudolf Matys
Spustit audio