STŘEDA 1. 11.

1. listopad 2006

Kracik odhaluje pomíjivou krásu bytí - tak je nadepsána v Hospodářských novinách recenze nového nastudování Shakespearovy Bouře v Divadle Pod Palmovkou. Saša Hrbotický soudí, že představení má - po kompromisech a prohrách libeňské scény v uplynulých dvou sezonách - na celé divadlo očistný účinek. Chválí režii Petra Kracika, scénu Jana Duška, hudbu Jiřího Cerhy i herecké výkony Ladislava Freje, Ondřeje Kavana a Barbory Valentové.

Petr Kamberský píše v Hospodářských novinách o knize Harukiho Muramakiho Kafka na pobřeží, jejíž český překlad vydává nakladatelství Odeon. "Román má pětset šedesát stran, ale těžko ho uznat třikrát lepším než předcházející česky vydané opusy," dočteme se v článku, který dodává: "Kafku lze právem odbýt coby postmoderní škvár typu Alchymisty Paola Coelha, ale nabízí se i mnohem příjemnější vychutnávání: Muramaki se při psaní zjevně bavil, a tak knížka je možná ne úplně vrcholná, ale příjemná, kromobyčejná a inspirativní.

V listu se dočteme i Přehlídce švédského filmu, která začíná dnes, uskuteční se v Praze a Brně a nabídne 12 snímků.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes hodnotí novinku režiséra Karla Janáka Ro(c)k podvraťáků. Soudí, že snímek baví diváky dospěle a herci Jiří Mádl a Vojtěch Kotek se představují v jiném světle než jsme zvyklí. Černá akční krimikomedie s hudebními motivy vyznívá podle recenzentky herecky velmi dobře a režijně výtečně, jenom autorsky to prý občas zaskřípe

A ještě jednou film: dokumentarista Robert Sedláček natočil hraný snímek Pravidla lži, jehož děj se odehrává v komunitě lidí léčících se z drogové závislosti. O filmu, který bude mít premiéru 30. listopadu, se více dočteme v Mladé frontě Dnes.

Ta dnes ještě píše o románu Magdaleny Platzové Aaronův skok, o knize That Jazz of Praha, kterou napsali tři Švýcaři a vydává nakladatelství Vitalis a o představení pražského Činoherního klubu Americký bizon. Vladimír Mikulka inscenaci režiséra Ondřeje Sokola chválí, mimo jiné pro osobité herecké výkony prosté všech šarží.

Další článek Mladé fronty Dnes pak popisuje situaci kolem permského Divadla U mostu, které založil ruský režisér Sergej Fedotov. Materiál přináší uklidňující informace: divadlo, které dostalo výpověď z budovy, kde hrálo, by mělo přejít pod správu gubernie a tak se zachránit.

Lidové noviny zvou na výstavu, která předkládá první ucelený pohled na urbanistický vývoj Plzně v období první republiky. Expozice v mázhauzu plzeňské radnice bude otevřena do 10. listopadu.

Další pozvánka listu je divadelní: v Brně dnes začíná festival Sklepení, který rekapituluje tvorbu Divadla U stolu.

Ondřej Horák recenzuje české vydání knihy Trumana Capoteho Letní plavba, o které se postaralo nakladatelství Odeon. "Ve zdejším prostředí se zdá být Letní plavba pozoruhodným činem," soudí recenzent a dodává: "Leckteří čeští prozaici by si ji měli přečíst, aby věděli, jakou kvalitu mají nikdy nevydané juvenilie jiných autorů, a mohli je tak porovnat s texty, které publikují za plného vědomí."

V Lidových novinách najdeme dnes dále rozhovor s uměleckým šéfem brněnského HaDivadla Lubošem Balákem. Točí se kolem připravované inscenace hry Život a dobrodružství Josepha C. Merricka - Sloního muže.

List dále chválí nastudování Smetanovy opery Tajemství v Národním divadle (autorem recenze je Helena Havlíková) a pochvalně píše i celovečerním dokumentu režiséra Tomáše Hodana Půl čtvrté (v tomto případě se hodnocení ujal Vojtěch Rynda).

A ještě jednou Lidové noviny: dočteme se tu o albu nazvaném Love, které obsahuje šestadvacet remixovaných skladeb skupiny Beatles.

Závěrem stručný pohled do Práva. "Divadlo mi razantně vstoupilo do života," říká v rozhovoru ředitelka Pražského divadelního festivalu německého jazyka Jitka Jílková. Letošní ročník festivalu proběhne od 3. do 19. listopadu.

Festival slovenské divadelní tvorby začíná už dnes večer. Zahájí ho představení inscenace Dona Quijota s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem v hlavních rolích. Autory dramatizace slavného Cervantesova románu jsou Milan Lasica a Július Satinský, režie se ujal Vladimír Strnisko. Podrobnosti v dnešním Právu.

autor: Jana Patáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.