Stan Getz: Big Band Bossa Nova

2. únor 2017

Hudební výběr z alba Stana Getze připomene počátky popularity bossa novy na jazzové scéně. Významný podíl na tom má právě filadelfský rodák, tenorsaxofonista, jehož nedožité devadesátiny si připomínáme.

Počátky jeho kariéry v druhé polovině čtyřicátých let jsou spojeny se swingovými orchestry, mimo jiné s orchestrem Stana Kentona, Bennyho Goodmana a hlavně Woodyho Hermana. V padesátých letech se přiřadil k významným tvůrcům stylového cool jazzu. S vlastním kvartetem často účinkoval v Evropě, koncem padesátých let se oženil v Kodani a několik let zde pobýval. Na jaře 1960 začal nahrávat s brazilskými muzikanty ve stylu nově vznikající odnože samby, které se říkalo bossa nova. Stan Getz se stal jedním z hlavních představitelů jazzové podoby bossa novy.

Nahrávky, které nám tuto hudbu v její průkopnické podobě přiblíží orchestr Stana Getze, vznikly v létě roku 1962 a aranžérem hudby byl vibrafonista Gary McFarland. V orchestru z těch nejslavnějších sólistů hraje například kytarista Jim Hall, trumpetista Clark Terry, trombonista Bob Brookmayer nebo pianista Hank Jones. Ještě připomeňme, že v Getzových kapelách let sedmdesátých a osmdesátých hrával také náš basista Jiří Mráz. Stan Getz zemřel 6. června roku 1991.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Balanco no samba, Entre amitos, Chega de saudade, Bim bom.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio