Spectaculare 2019 s divadlem i velkými koncerty Jona Hopkinse a Apparata

8. březen 2019

Festival Spectaculare přiváží do Prahy už pátým rokem hudebníky elektronické scény, soudobé vážné hudby nebo folku a jazzu. Letos nabídne také více divadelních inscenací.

Festival Spectaculare začínal před pěti lety s pouhými šesti večery. Během prvního ročníku audiovizuální přehlídky se představil například i Jon Hopkins. Britský producent a hudebník, který se teď vrací do Prahy po pěti letech, tentokrát vystoupí v několikanásobně větších prostorách. A podobně expanduje i festival, který se z dvanácti dnů roztáhl na sedm týdnů.

K tanci je potřeba hudba

Novinkou letošního ročníku jsou taneční vystoupení. Jedno z nich – duet Rafales – festival Spectaculare dokonce zahajovalo. Jak ale připomíná za pořadatele Josef Sedloň, kladný vztah k současnému tanci má festival dlouhodobě.

Duet Rafales

„Už někdy na začátku jsme dělali velice zajímavé představení ve Studiu Hrdinů. To bylo propojené s exkluzivním vystoupením Bohren & Der Club Of Gore. Miřenka Čechová s Tantehorse připravila taneční vystoupení a oni k tomu hráli. To se povedlo, moc se mi to líbilo,“ připomíná Josef Sedloň. Představení tedy byla podle Sedloně na hudební složku napojená vždycky. I proto bude další z letošních tanečních performance doplněna o DJ set samotného vystupujícího umělce Stanislava Genadieva.

Klavír pro stovku, techno pro tisíce

Českou premiéru bude mít na festivalu dvojice klavíristů z Británie a Austrálie. Luke Howard a James Heather se shodně představí v secesním prostoru Hlaholu, kde loni nadchlo zaplněný sál německé duo Grandbrothers.

Zalíbení našli pořadatelé také v pražském CAMPu, kde ukáže ambientní polohu festivalu americký skladatel Rafael Anton Irisarri a Brit Simon Scott. Tomu navíc vyjde chvíli před pražskou zastávkou nové album Soundings. Zbrusu novou desku si přiveze také Sasha Ring neboli Apparat. Hudebník v poslední době hodně známý díky triu Moderat si v Praze zahrál naposledy před šesti lety, kdy mu vyšla zatím poslední nahrávka Krieg Und Frieden založená na divadelním zpracování Vojny a míru. Tentokrát můžou fanoušci těšit, že se zaměří na novou řadovou desku LP5, kterou už předznamenal singl DAWAN. 

„Když jsem pořádal Apparatův koncert v Paláci Akropolis v roce 2006, tak to bylo nadupané, úplně jiné vystoupení než lze očekávat dnes. Jeho hudba je čím dál tím víc propojená s akustickou hudbou a filmovějším přístupem. Moderat je geniální spojení tvrdší elektronické polohy Modeselektor a Apparatova skvělého hlasu, intimity a emočních prvků. Myslím, že to nebude uspávací, na druhou stranu nečekejte Moderat, k nim má letos blíž asi Jon Hopkins,“ popisuje Josef Sedloň.

Vinyla pro debutující hudebníky

Ve vysílání ArtCafé byly taky představeny hudební ceny Vinyla. V předvečer slavnostního vyhlášení se ve studiu zastavil jeden z pořadatelů Tomáš Grombíř. Kromě vize a hlavního poslání hudebních cen nastínil i podobu večera, která připomíná víc sérii tří koncertů než ceremoniál s pevně danou strukturou plnou hostů a děkovných řečí.

Tři ceny si nakonec odnesla v kategorii Deska skupina Povodí Ohře, v kategorii Objev producent a hudebník Bílej kluk a v kategorii Počin open media lab Zvuk za svoje aktivity.

Knižní i hudební novinka Doroty Nvotové

V ArtCafé došlo také na kulturní novinky ze Slovenska. Dorota Nvotová je v Česku známá hlavně jako herečka, na Slovensku jí však vyšla už druhá autobiografická kniha s názvem Fulmaya na rázcestí. Kromě toho vydala koncem loňského také nové, v pořadí už čtvrté album s názvem More. Na jeho výsledné podobě se výrazně podepsalo hudební seskupení Talent transport, které tvoří Vladislav „Slnko“ Šarišský, Filip Hittrich a Marián Slávka. Nvotová je navíc i cestovatelka. O jejích aktivitách v Nepálu, které se týkaly tamějších opuštěných dětí, natočila v roce 2013 Vendula Bradáčová dokument s názvem Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama. S redaktorkou Rádia Devín, Andreou Makýšovou Volárovou hovořila Nvotová mimo jiné o upřímnosti a o kritickému postoji ke společnosti i k sobě samé.

Celé ArtCafé včetně skladeb hudebníků, kteří vystupují na letošním Spectaculare, si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související