Španělsko-katalánské smíření? Prestižní Cervantesovu cenu obdržel básník Joan Margarit

20. listopad 2019

Nejvýznamnější literární ocenění pro španělsky píšící autory putuje ke katalánskému básníkovi Joanu Margaritovi. Jméno letošního držitele Cervantesovy ceny oznámil španělský ministr kultury José Guirao. 

Cenu již před Margaritem obdržela řada spisovatelů pocházejících z Katalánska. Svá díla však publikovali ve španělštině. Letos poprvé je oceněn autor bilingvní, který píše své verše katalánsky i španělsky. Joan Margarit vyrůstal v éře frankismu, který katalánskou kulturu tvrdě potíral. Sám tvrdí, že španělština mu byla vnucena režimem generála Franca.

Pokud báseň nedokáže přinést útěchu, za nic nestojí

Margaritovu poezii můžeme charakterizovat jako narativní a průzračnou. Význam básní neskrývá. Jeho verše jsou přístupné široké čtenářské obci. I proto je ve Španělsku jedním z nejčtenějších básníků.

Díky této ceně se může poezie jako nástroj útěchy dostat k většímu množství lidí. Pokud báseň člověku v těžké situaci nedokáže přinést útěchu, pak taková báseň za nic nestojí."
Joan Margarit

S ohledem na současnou politickou situaci v zemi se okamžitě vyrojily názory, že rozhodnutí komise, která cenu udílí, bylo motivováno politicky. Verdiktu nelze upřít snahu smířit španělskou a katalánskou kulturu. Margaritův triumf je však podložen řadou významných ocenění (Premio Iberoamericano de Poesía Pablo Neruda 2017, Premio Reina Sofía de Poesía Iberoamericana 2019). Sám se však otázkám na politickou situaci v zemi vyhýbá a prohlásil, že celá záležitost ho již unavuje. Samotný akt udělení Cervantesovy ceny pak okomentoval slovy: „Díky této ceně se může poezie jako nástroj útěchy dostat k většímu množství lidí. Pokud báseň člověku v těžké situaci nedokáže přinést útěchu, pak taková báseň za nic nestojí."

Kritické hlasy sílí

Politická dimenze rozhodnutí však není jedinou kontroverzí, která udílení ceny provázela. Loňská laureátka Ida Vitale, která komisi předsedala, prohlásila, že jejím favoritem byl španělský prozaik Enrique Vila-Matas, který je již řadu let pasován do role čekatele na zmíněné ocenění.

Kritika však provází Cervantesovu cenu již řadu let. Vytýká se jí např. genderový nepoměr. Cenu obdrželo 40 mužů a pouze 5 žen. I nepsané pravidlo, kdy se po roce střídá španělský laureát s hispanoamerickým, přestávají autoři ze střední a jižní Ameriky vnímat jako opodstatněné a poukazují na mnohost i kvalitu tamních literatur.

Cervantesova cena se udílí každoročně od roku 1976. Slavnostní ceremoniál se koná vždy 23. dubna následujícího roku.

Spustit audio