Sochy Daniely Vinopalové v GMU v Roudnici nad Labem

2. červen 2011

Už jen do neděle 5. června je v Galerii moderního umění v Roudnici v rámci volného cyklu „Osobnosti“ otevřena výstava plastik dvaaosmdesátileté české sochařky Daniely Vinopalové.

Její dílo bohužel stojí od počátku tak trochu v pozadí české výtvarné scény. Je tomu zčásti proto, že na rozdíl od svých vrstevníků z prostředí Vysoké školy uměleckoprůmyslové, kteří se prosazovali v rámci nově vznikajících spolků a skupin, vystupovala vždy jako solitérní osobnost.

02340265.jpeg

Studovala na Akademii výtvarných umění u profesora Karla Pokorného a v průběhu šedesátých let si vytvořila zvláštní osobitou techniku, kterou bychom s jistou nadsázkou mohli začlenit do oblasti intuitivní akční tvorby.

Název výstavy Daniely Vinopalové „Jako větve stromu, jako potok, jako obloha, jako pták...“ byl převzat z textu Miroslava Lamače v katalogu první sochařčiny výstavy v Galerii na Karlově náměstí v roce 1966.

Karel Oujezdský se Daniely Vinopalové zeptal, jak přesně název výstavy vyjadřuje princip její tvorby a způsob, jakým své sochy vytváří.

Výstavu „Daniela Vinopalová: Jako větve stromu, jako potok, jako obloha, jako pták...“ si můžete v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem prohlédnout do 5. června. Do 12. června je zde rovněž k vidění výstava ústeckého umělce, neúnavného experimentátora a představitele umění redukovaných forem Jiřího Kubového nazvaná „Ve vzduchu“.

Spustit audio