Složitý osud Bertramky. Památné místo Mozartova pobytu patří mezi nejcennější české památky

22. duben 2019

Kdyby na Bertramce v letech 1787 a 1791 nepobýval Wolfgang Amadeus Mozart, asi nikdy by tato bývalá viniční usedlost číslo 169 na pražském Smíchově nebyla známá po celém světě. Pozornost soustředěná na osobnost slavného skladatele také specificky ovlivnila stavební osudy tohoto místa. O tom, že oficiálně patří mezi nevýznamnější památky České republiky, rozhodla vláda, když ji začátkem roku prohlásila za národní kulturní památku.

V seriálu Mozaiky se věnujeme nejen současnosti, ale i historii Bertramky, která začala být vnímána jako památné místo Mozartova pobytu zhruba v polovině 19. století.

Vzniká memorandum

Bývalá viniční usedlost Bertramka na pražském Smíchově se před deseti lety vrátila původnímu majiteli z roku 1929 - Mozartově obci, která ji v květnu 2010 otevřela veřejnosti. Památka byla přístupná do října 2016 a pak už jen pro předem ohlášené skupiny. V současné době je uzavřená, oficiální webové stránky Bertramky informují o opravě schodiště z konce loňského roku a možnosti dojednání prohlídek pro větší skupiny. Ministerstvo kultury aktuálně pracuje na znění memoranda, které chce uzavřít s Mozartovou obcí a Prahou 5, případně také hlavním městem Praha. Mělo by deklarovat společný zájem všech zúčastněných na obnově a dalším fungování Bertramky.

Ministr kultury Antonín Staněk navštívil 18. ledna 2019 pražskou Bertramku, kterou ministerstvo navrhuje prohlásit za národní kulturní památku

Národní kulturní památka

Seznam českých národních kulturních památek aktuálně čítá přes 300 položek. Od začátku letošního roku je součástí tohoto seznamu i Bertramka. Co se zvýšením památkové ochrany změní? Na to se Alena Rokosová ve druhém díle našeho seriálu zeptala ředitele pražského pracoviště Národního památkového ústavu Ondřeje Šefců.

Vila Bertramka

Záhada Mozartova pokoje

Bertramka začala být vnímána jako památné místo Mozartova pobytu díky jeho obdivovateli Lambertu Popelkovi, který ji získal v roce 1838. Současná Bertramka nevypadá tak jako v dobách Mozartových návštěv. Jak se proměnilo místo, jehož historie sahá do počátku 18. století? A nakolik autentické byly dva pokoje na severní straně označované jako Mozartův salon a vedlejší pracovna?

Vila Bertramka

První návštěva i světová premiéra

Wolfgang Amadeus Mozart byl v Praze celkem pětkrát. Navštívil řadu míst, ale nejvíce jsou s ním spojená tři – vila Bertramka, pak Stavovské divadlo, ve kterém se odehrály světové premiéry dvou jeho oper a Národní knihovna, ve které vzniklo první mozartovské muzeum na světě.

Vila Bertramka

Budoucnost Bertramky?

O tom, že pražská Bertramka oficiálně patří mezi nevýznamnější památky České republiky, rozhodla vláda, když ji začátkem roku prohlásila za národní kulturní památku. Veřejnosti je v běžném provozu uzavřená a majitel Mozartova obec tu pořádá koncerty a přednášky jen pro předem dojednané skupiny. Většinou jde o cizince, ale na konci školního roku projevují prý zájem o návštěvu Bertramky i školy nebo senioři. Jaký je potenciál toho místa z hlediska provozního využití a jak by Bertramka mohla fungovat?

Spustit audio