Slovensko je čestným hostem Světa knihy

14. květen 2013

Čestným hostem na letošním Mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti je Slovensko.

Organizátoři chtějí představit literaturu našich nejbližších sousedů v co největší pestrosti – program tedy připomene legendy, jako jsou Ladislav Mňačko nebo Dominik Tatarka, současné autory, knižní ilustrace nebo tvorbu pro děti.

Připravuje se zhruba 60 doprovodných akcí, takže můžeme jen doporučit, abyste si konkrétní sami vyhledali. Elena Kotová natáčela o přípravách prezentace s ředitelkou Literárního informačního centra Miroslavou Vallovou, která potvrdila, že plánování a koncepce vznikala několik let.

Jedním z doprovodných programů veletrhu Svět knihy je Večer slovenské poezie v pražské Viole v pátek 17. května. Inscenované poetické představení z tvorby předních slovenských básníků autoři nazvali Zápisnice s Ikarem.

Už na úterý 14. května je připraven Večer americké poezie, jehož součástí budou texty amerického autora, mistra krátké prózy, Raymonda Carvera. Ve druhé části pak moderní americkou poezií za hudebního doprovodu Emila Viklického provede překladatel Josef Jařab, dále účinkují: Stephan Delbos, Gabriela Míčová a Dana Poláková.

autor: elk
Spustit audio