Slova mezi řádky. První bilance české literatury roku 2020

19. prosinec 2020

Stalo se dobrou tradicí, že Ústav české literatury pravidelně na sklonku roku pořádal ve svých prostorách setkání literárních teoretiků a kritiků, akademiků i publicistů, prozaiků i básníků. Protože situace letošního roku neumožnila veřejné setkání široké literární obce, sešel se moderátor se svými hosty ve studiu.

Hovoří: Martin Lukáš, Blanka Činátlová, Marek Lollok a Radek Fridrich
Připravila: Milena M. Marešová

Tentokrát moderaci bilanční diskuze zajistil Martin Lukáš. Kritickým hlasem přispěli literární teoretička Blanka Činátlová, básník Radek Fridrich, publicista Marek Lollok. Předem se společně shodli na pětici děl prozaických (Hořava, Kundera, Vlasáková, Kadlec, Fischerová) a pěti básnických sbírkách (Chlíbec, Láníková, Novotný, Malý, Děžinský), a také na několika titulech z „pomezních žánrů“, které nebylo možné pominout (Novák, Horáková, Daneš, Doležal…).

Čtěte také

Samozřejmě, že hovor nakonec přesáhl stanovené tituly, v souvislostech se vracel do let minulých, ve srovnáních k dílům překladovým. Výsledkem možná není konkrétní doporučení, co si „pořídit pod stromeček“, ovšem ukázku názorových střetů, rozličných úhlů a výrazných argumentů uslyšíme nepochybně. Rozhodnutí k četbě toho či onoho titulu už zůstane na nás samotných.

Spustit audio