Sledujte videa z Mezinárodního dne jazzu 2018. Laca Décziho, Orana Etkina a další

20. květen 2018

Český rozhlas Vltava s festivalem Mladí ladí jazz uspořádali 30. dubna oslavu Dne jazzu na Karlově náměstí v Praze. Vystoupily jazzové kapely se současným zvukem a potenciálem vykračujícím z malého klubu na velká pódia. Na místě se konaly tři debaty a výstava ke století jazzu u nás.

A proč to všechno? Šlo o připomenutí stoletého výročí existence naší republiky, ovšem nikoliv v bílém límečku, ale uvolněně! Na otázku, „co nás kromě politiky provází takřka od roku 1918,“ by jedna z odpovědí mohla znít třeba tak, že nejspíš neexistuje bližší souputník české země v její moderní historii, než je jazz, který se pořád mění a reaguje na nejrůznější podněty.  Videoáznamy koncertů z letošních oslav Mezinárodního dne jazzu vám nabízíme zde.

ORCHESTR JEŽKOVY STOPY:

Možná je to pokračování vlny elektro-swingu, možná staronová móda otevírající prostor pro mladé „retro“ kapely snažící se o původní přístupy k jazzu. Odněkud z tohoto podhoubí vyrůstá mladý Orchestr Ježkovy Stopy, který odstartoval festival a dal takřka kýčovitě dokonalému slunečnému odpoledni na zelené louce občerstvující atmosféru optimismu první republiky.

SILVA ŠÍROVÁ SEXTET:

Český vítěz soutěže Jazz Fruit festivalu Mladí ladí jazz, začínající kapela Silva Šírová Sextet, přenáší atmosféru malého klubu pod širé nebe a představuje nové tváře české jazzové scény.

ORAN ETKIN CZ/SK PROJECT:

Původem izraelský klarinetista a skladatel Oran Etkin, držitel Grammy, se svým právě dokončeným česko-slovenským projektem ovlivněným romskou hudbou ve světové premiéře:

LACO DÉCZI & CELULA NEW YORK:

Bouřlivák Laco Déczi se rád obklopuje mladými energickými muzikanty a svým fanouškům už po desetiletí servíruje vlastní osvědčený recept: 1 hrst trumpetového stylu Cliforda Browna, 1 hrst syntetické kombinace smyčců a žesťů, hrst latinsko-americké hudby, omračující basový groove a be-bop; okořeněno vším, co se objevilo po cestě.

THE HERBALISER:

Hlavní hvězdou Mezinárodního dne jazzu 2018 na Karlově náměstí v Praze byla britská hip-hop jazzová kapela the Herbaliser.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.