Silent Hill

26. červenec 2006

Náměsíčná dívenka se sebevražednými sklony, zoufalí rodiče a město duchů v Západní Virginii se spojí v jediný celek v americkém thrilleru Silent Hill, inspirovaném slavnou japonskou herní sérií. Na konverze komiksů do filmové podoby jsme si již stačili zvyknout, poslední dobou však čím dál častěji útočí na plátna našich kin také snímky inspirované počítačovými hrami. Není se čemu divit. Herní průmysl utěšeně vzrůstá a když už máte nějaký produkt, který dobře vydělává v podobě jedniček a nul, není nejmenší důvod, proč byste ho nemohli zpeněžit i jiným způsobem.

Malá Sharon (Jodelle Ferland) je náměsíčná. Po usnutí bloudí její mysl neznámými světy, její tělo se mezitím pokouší se zahubit a rodiče mají plné ruce práce mu v tom zabránit. Těsně po procitnutí vykřikuje Sharon jméno Silent Hill. Rose (Radha Mitchell), Sharonina matka, usoudí, že pokud bude dcerku konfrontovat s místem, kde se toulá ve snech, noční můry zmizí a vše se v dobré obrátí. Vydá se tedy do Silent Hillu v západní Virginii, aby našla městečko, které asi před třiceti lety obrátil v popel obrovský požár, v jehož plamenech nalezly smrt stovky lidí. Těsně před branami městečka dostanou smyk. Když se Rose probere z bezvědomí, Sharon je pryč, všechno je šedé a zamlžené a z nebe se neustále snáší k zemi lehký bílý popel. A právě tady to všechno začíná. Aby zachránila dcerku, musí Rose odhalit tajemství Silent Hillu. Město se zvukem sirény proměňuje, po jeho zaznění přichází temnota, všechno stárne, reziví a pokrývá se skvrnami neodbytně připomínajícími zaschlou krev. V nastalé temnotě se pohybují démoni, znetvořená torza podivně propletených lidských těl, svalnatý kulturista s obrovským nožem a kovovou pyramidou místo hlavy. Rose ve strachu o dcerku prochází městem spolu s policistkou (Laurie Holden), která byla svědkem jejich nehody, prchá před stvořeními temnoty a postupně odhaluje ponurou historii města. Navíc se setká i s dalšími obyvateli, komunitou puristických náboženských fanatiků, kteří se před temnotou ukrývají v místním kostele a tvoří tak zdánlivý protipól ke světu démonů. Rose čím dál jasněji chápe, že se v Silent Hillu neocitla náhodou, všechny nitky k nalezení Sharon vedou zároveň k odhalení tajemství města.

Silent Hill

Silent Hill - původně japonská hororová herní série, proslulá ponurou atmosférou a snovým světem, v němž je vaším úkolem především přežit - přilákala pozornost Hollywoodu, který námět svěřil zkušenému francouzskému režisérovi Christopheru Gansovi (Freeman, Bratrstvo vlků), jehož snímky se vyznačují značně poetickým podáním s důrazem na atmosféru a pestrou kamerovou práci. Nutno říci, že své pověsti dostál i v případě Silent Hillu. Pokud totiž zmíněný snímek něčím vyniká, je to atmosféra. Každá ze tří podob Silent Hillu má svou specifickou atmosféru. Melancholická prázdnota reálného světa, plného bezútěšně vypálených trosek zežloutlých kouřem i sluncem, zašedlá denní varianta snového Silent Hillu, kde z nebe bez ustání padají vločky popela, a také jeho démonická noční varianta, ve které všude ožívají pokroucené stíny. Geniální atmosféru ještě podkresluje jednoduchý hudební doprovod - klavír sem tam okořeněný hutnou basovou linkou, který si tvůrci filmu z větší části vypůjčili ze hry samé.

Silent Hill

Nejinak je tomu i s kamerou, která jednou proplouvá mlžnou scenérií jako letící motýl a přibližuje a vzdaluje se od objektu svého zájmu, takže to vypadá, jako by se hýbal on, a podruhé se jako pronásledovaná osoba třesouc řítí ve zběsilém úprku. I Silent Hillu by se dalo něco vytknout: scénář, který příliš nevysvětluje a v jehož zákrutech ztrácíte povědomí, kde vlastně jste, co se to děje a proč, hodně naturalistické, násilné momenty, které jsou v přímém kontrastu s poetičností některých scén, a pak i rozkolísané tempo příběhu. Silent Hill přes tyto nedostatky vaši pozornost udrží. Čím více se ztrácíte, tím větší je vaše nutkání pokračovat a znovu se najít a stejně jako hlavní hrdinka odhalit tajemství Silent Hillu.

Silent Hill

Silent Hill je zajímavý snímek, kolísající na předělu mezi hororem a thrillerem. Až na zákruty ve scénáři je řemeslně velmi dobře odvedený a navíc ho ještě okořeňuje výtečná atmosféra a vemlouvavý hudební doprovod. Pokud špatně snášíte vypjaté scény strachu a násilí, raději byste si ho měli nechat ujít, nebo si v průběhu filmu zakrývat oči, protože film za vidění stojí i bez nich.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, Hollywood Classic Entertainment

Silent Hill (Silent Hill), horor - thriller USA, 2006
Režie: Christophe Gans, scénář: Roger Avary, Akira Yamaoka, kamera: Dan Laustsen, hudba: Jeff Danna, Akira Yamaoka, střih: Sébastien Prangére, producent: Don Carmody, Samuel Hadida, Victor Hadida

Hrají: Radha Mitchell (Rose Da Silva) Sean Bean (Christopher DaSilva) Laurie Holden (Cybil Bennett) Deborah Kara Unger (Dahlia Gillespie) Kim Coates (Officer Thomas Gucci / Henry Townshend), Tanya Allen (Anna) Alice Krige (Claudia Wolf/Christabella) Jodelle Ferland (Sharon DaSilva/Alessa Gillespie)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.