Shakespeare v opeře

6. červen 2002

Shakespearovu hru o dánském princi Hamletovi zná nejspíš každý, ale Hamleta jako operu? Opera Hamlet však existuje, napsal ji francouzský skladatel Ambroise Thomas. Premiéru měla v roce 1868 v proslulé pařížské Opeře a s velikým úspěchem se tu do roku 1874 hrála stokrát. Rok po premiéře Thomasova Hamleta nastudovala divadla v Lipsku a Londýně.

Ve dvacátém století ale na dlouhá léta neprávem upadla v zapomnění. Teprve v posledních dvou desítkách let se s úspěchem vrací na jeviště a vyšlo i několik nahrávek. V Praze byla naposled hrána v roce 1911 na scéně Nového německého divadla. To ovšem platilo do března, kdy se konala její premiéra na jevišti Státní opery. Uvedením Hamleta Ambroise Thomase zahájila Státní opera nový projekt Shakespeare v opeře.

Hlediště Státní opery

Na tiskové konferenci vyzvedl kvality opery její režisér Dieter Kaegi, který ji obdivuje pro krásu její novoromantické hudby a kvalitní libreto. "Hru jsem inscenoval na scéně Státní opery s velkým potěšením. Thomas byl nejen skvělý skladatel, ale i dobrý praktik, který myslel na potřeby inscenace. Thomas například vždy v kompozici počítá s dostatečně dlouhou hudební mezihrou potřebnou k nástupu sboru. To nebývá u mnoha skladatelů pravidlem. Pokud jde o hlavní postavu, oproti Shakespearovu složitému charakteru vyznívá sice jednoznačněji, ale je to ten pravý operní hrdina, jakého divák očekává."

Ambroise Thomas se narodil v roce 1811 v rodině houslisty a zpěvačky. Na pařížské konzervatoři vystudoval klavír, harmonii, kontrapunkt a kompozici. První úspěch přichází již zde, v roce 1832 vyhrál s dramatickou kantátou Hermann a Ketty Římskou cenu, která zaručuje vítězi roční stipendium v Římě. Thomas si pobyt v Římě prodloužil na čtyři roky a sblížil se tu s Hectorem Berliozem. Po návratu do Paříže debutoval v roce 1837 v divadle Opéra-comique s komickou operou Dvojitý žebřík. Opera měla velký úspěch a dočkala se 187 repríz. Thomas se stal uznávaným operním skladatelem a v roce 1851 byl jmenován členem Akademie krásných umění. Jako pedagog působil na pařížské konzervatoři a v roce 1871 byl jmenován jejím ředitelem. Jeho opery pronikly za jeho života na zahraniční scény, mimo jiné jeho Mignon a Hamlet se hrály na jevišti Prozatímního divadla. Ambroise Thomas zemřel v roce 1896 v Londýně.

Ambroise Thomas

Na internetu lze najít stránky, které se osobností Ambroise Thomase zabývají, i když jich je poskrovnu. Na francouzském webu Opéras-Ballets, věnovaném lyrickým operám a baletům, najdete stručnou biografii skladatele a synopse nejznámějších oper - Hamlet a Mignon. Na stránkách Bob's Opera se zase můžete začíst do knihy Arthura Herveye Mistři francouzské hudby, kapitola o Thomasovi samozřejmě nechybí. Dílo Arthura Herveye je tu digitalizováno celé a kromě Thomase pojednává o dalších mistrech francouzské opery Gounoudovi, Bizetovi a Massenetovi. Thomasův fotografický portrét lze vyhledat v bohaté fotogalerii operních autorů na webu Historic Opera. Za návštěvu stojí i Karadar Web. Odtud si můžete stáhnout libreto opery Hamlet i několik nejlepších árií ve formátu MP3.

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.