Selma Meerbaumová–Eisingerová: Jsem noc

7. květen 2011

V rámci cyklu Svět poezie vysílá Český rozhlas 3 stanice Vltava rozhlasový portrét židovské básnířky Selmy Meerbaumové-Eisingerové Jsem noc, který z vlastních překladů připravila Alena Bláhová.

Podstatnou část obyvatel města Černovic na Bukovině, někdejší výspě rakousko-uherské monarchie a dnes součásti Ukrajiny, tvořili až do druhé světové války Židé. Z jejichž středu vzešli slavní černovičtí německy píšící básníci jako Paul Celan nebo Rosa Ausländerová. Jejich vrstevnicí byla i méně známá Selma Meerbaumová-Eisingerová, dívka, která začala psát básně jako patnáctiletá a která zemřela v roce 1942 v táboře Michajlovka na Ukrajině.

Pásmo z veršů židovské básnířky Selmy Meerbaumové-Eisingerové Jsem noc režírovala v roce 2005 Hana Kofránková s interpety Alešem Vrzákem a Evou Kratochvílovou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.