Sedmé nebe s Ninou Marinovou: Hudba z videoher

22. květen 2022

V dnešním Sedmém nebi bude řeč o hudbě, která původně neměla stát v centru zájmu, měla sloužit spíše k doplnění atmosféry. Skladatelé a skladatelky si s ní však tak vyhráli, že obstojí i samostatně.

Amanita design je brněnské studio zabývající se tvorbou her již od začátku století. Jejich první hra Samorost vyšla v roce 2003 a její hlavní designér Jakub Dvorský ji začal tvořit už v rámci svého studia na pražské UMPRUM. Příběh skřítka žijícího na planetce, které hrozí pád ničivého asteroidu, si za krátký čas získal celosvětovou lásku hráčské komunity a tak vznikl o pár let později druhý a v roce 2016 třetí díl. Hudbu k nim vytvořil Tomáš Dvořák aka Floex, který na ní spolupracoval se svým jmenovcem, zvukovým designérem Tomášem Dvořákem.

V roce 2013 oslovili torontského perkusionistu Kristofera Maddigana bratři Ched a Jared Moldenhauerovi, aby napsal hudbu pro videohru Cuphead, kterou vyvíjeli. Jako klasicky trénovaný perkusionista a někdo bez velkých zkušeností s kompozicí měl pocit, že taková výzva dalece přesahuje jeho schopnosti a proto jednoznačně odmítl. Odmítl i podruhé a potřetí, ale bratři byli neodbytní. „Myslím, že jsem byl jediný hudebník, kterého znali,“ říká Maddigan. Ukázalo se však, že bratři věděli, co dělají, protože Maddigan nejenže zvládl zadání napsat skladby inspirované zvukem bigbandu 30. let, ale ještě ho předčil, když do kompozicí zabudoval i své zkušenosti s brazilskou hudbou a jejími rytmy.

Před první zkouškou s hudebníky byl Kris mimořádně nervózní: „Nebyl jsem si jistý, jestli bude ta hudba vůbec hratelná nebo jestli jsem neudělal nějakou technickou chybu ... Nemyslím si, že hudebníci věděli, do čeho jdou. Když jsme začali zkoušet, dívali se na mě překvapeně s otázkou ‚co je tohle za tempa?!‘. Každopádně, myslím, že to všichni nakonec přijali jako výzvu a zvládli ji skvěle. Na konci první zkoušky jsem věděl, že všechno bude v pořádku, a byla to velká úleva.“

Kromé zmíněných her si pustíme hudbu i k několika dalším, například ke hře Child of Light nebo Sam and Max.

Spustit audio