Sedmé nebe s Martou Kloučkovou: Hana Hegerová. Edith Piaf z Prahy zůstává nadále ikonou

20. říjen 2021

V Sedmém nebi si připomínáme 90 let od narození československé šansonové legendy Hany Hegerové. Poslechněte si výběr z jejího repertoáru.

Čtěte také

Hana Hegerová by 20. října oslavila 90. narozeniny. Československá královna šansonu započala svou kariéru v roce 1953 jako členka Divadla Petra Jimenického v Žilině. Její pěvecký debut se uskutečníl o čtyři roky později v bratislavské Tatra Revue. Poté, co se přestěhovala do Prahy a začala působit v divadlech Rokoko a Semafor, sklízela jeden úspěch za druhým. Její podmanivý a emotivní projev očaroval i proslulou pařížskou Olympii, kde vystoupila v roce 1967 a získala tak nejen angažmá, ale i přezdívku „Edith Piaf z Prahy“. O rok později byla její slibně zpočatá zahraniční kariéra bohužel přerušena sovětskou okupací.

Hana Hegerová zůstala i v období normalizace věrná své lásce – šansonu. Své umělecké spolupracovníky si vybrala velmi dobře - vynikající texty Pavla Kopty a Michala Horáčka ve slavných francouzských šansonech i v původních písních Petra Hapky interpretovala Hana Hegerová citlivě, poutavě a přesvědčivě. Stala se tak na dlouho vzorem pro několik generací zpěvaček.

Uměleckou kariéru ukončila v roce 2011, rok předtím vydala své poslední album Mlýnské kolo v srdci mém. Od předposledního alba Potměšilý host jej dělí 23 let. Za svou kariéru vydala Hana Hegerová jedenáct alb a mnoho kompilací, vystupovala ve vyprodaných sálech u nás i v zahraničí a natočila několik velmi sugestivních hudebních klipů. Za svůj kulturní a umělecký přínos byla Václavem Havlem oceněna Medailí Za zásluhy. Je také držitelkou rytířské hvězdy francouzského Řádu umění a literatury a Řádu Tomáše Garrigua Masaryka I. Třídy a několika dalších ocenění. Pro svůj nenapodobitelný umělecký projev zůstává Hana Hegerová nadále ikonou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.