Sedláčkovo kvarteto a kytarista Lukáš Sommer na Dvořákově Praze 2024. Poslechněte si záznam koncertu z Anežského kláštera

11. říjen 2024

Třináctého pátek nemusí být hned smolným dnem. Tak třeba pátek 13. září 2024 byl velmi šťastný pro komorní hudbu – alespoň tedy v Anežském klášteře na pražském Starém Městě.

Od osmi hodin večer se zde v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha představilo renomované Sedláčkovo kvarteto obohacené ještě o Lukáše Sommera: Ve dvou číslech v roli kytaristy a v jednom z nich také jako skladatele.

A co konkrétně bylo na programu večera? Václav Jindřich Veit a jeho zřídka uváděný Smyčcový kvartet e moll; Kvintet pro kytaru a smyčcové kvarteto D dur s podtitulem „Fandango“ Luigiho Boccheriniho; Lukáš Sommer a světová premiéra jeho „Třetího dopisu otci“ pro kytaru a smyčcové kvarteto; Dva valčíky Antonína Dvořáka v úpravě pro smyčcové kvarteto a závěrem Šostakovičův Sedmý smyčcový kvartet fis moll, který Dmitrij Šostakovič roku 1960 věnoval památce své zesnulé manželky Niny Varzarové.

Spustit audio

Související