Janáčkova filharmonie Ostrava zahajuje třetím rokem v provizoriu. Obdivuhodné!

27. září 2024

Jaká bude 71. sezóna orchestru, který už třetím rokem hraje v nestandardních koncertních podmínkách bývalého kina Vesmír v Ostravě? Také o tom mluví o přestávce Koncertu klasika ředitel filharmonie Jan Žemla. 

Vytrvalost hráčů i podpora návštěvníků koncertů jsou obdivuhodné. U orchestru, který trpělivě čeká na postavení nového koncertního sálu, přesto po celou dobu hostují věhlasní dirigenti i sólisté. Důkazem toho byl také zahajovací koncert ostravských symfoniků, jehož záznam z 19. září vám nabízíme k poslechu.

PROGRAM

W. A. Mozart: Figarova svatba, předehra
Ludwig van Beethoven: Koncert pro klavír a orchestr č. 4 G dur op. 58
Johannes Brahms: Symfonie č. 4 e moll op. 98

 

Diriguje Lawrence Foster 
mistr zvuku Lubomír Výrek
hudební režie František Mixa
Záznam prvního večera nové sezóny ze dne 19. září 2024 z Kina Vesmír v Ostravě připravila a s ředitelem JFO Janem Žemlou o nové koncertní sezóně hovoří Renáta Spisarová.

Čtvrtý klavírní koncert Ludwiga van Beethovena přijel do Ostravy zahrát klavírista mezinárodního renomé a vítěz mnoha mezinárodních soutěží Denis Kozhukhin. V díle z let 1805–1806 poprvé zaznívá zcela naplno osobitý Beethovenův hudební jazyk, který předznamenává dramatický a heroický hudební výraz slavné „Osudové“.

Koncert zahájila předehra z Mozartovy opery Figarova svatba a večer vyvrcholil Symfonií č. 4 Johanessa Brahmse. Jeho vrcholná, poslední symfonie pochází z poloviny 80. let 19. století a Brahms ji složil jako poctu Johannu Sebastianu Bachovi a Giovannimu Pierluigimu da Palestrina.

Finále symfonie je zvláště působivé pro svou dramatickou intenzitu a excelentní závěr. U Janáčkovy filharmonie hostoval americký dirigent Lawrence Foster, mj. dlouholetý hudební ředitel Opéra de Marseille a do roku 2023 také šéfdirigent Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu.

O přestávce koncertu se dozvíme nejen o celoročním programu v Provizoriu bývalého kina Vesmír, ale také o populární sérii vystoupení Janáčkovy filharmonie v bývalém plynojemu Gong v Dolní oblasti Vítkovice, hostování orchestru na českých i zahraničních festivalech, zájezdech, nahrávkách nebo o nové soutěži, kterou filharmonie vyhlásila pro mladé skladatelky a skladatele.

Jan Žemla, ředitel orchestru, také shrne aktuální informace ohledně stavby nového koncertního domu v Ostravě. V něm by se měl první koncert konat už na sklonku roku 2027.

Spustit audio

Související