Kouzlo španělské kytary v hudbě i na malířském plátně: Lukáš Sommer, Artem Pozdniakov a Vladimír Kiseljov

30. květen 2023

Jak docílit na španělskou kytaru orchestrální zvuk? A jak zní v archeologické lokalitě Caral v Peru? Proměny španělské kytary ve 20. století a skladatelská tvorba pro dospělé i děti. Co je úkolem umění? A co posláním umělce?

Na tyto i mnohé jiné otázky v rozhovorech odpovídají skladatelé, kytaroví mistři a pedagogové Lukáš Sommer, Artem Pozdniakov a také malíř, performer, scénograf, režisér a spisovatel Vladimír Kiseljov. Ten pak představuje svou tvorbu výtvarnou i literární a také přibližuje pozoruhodnou schopnost barevného slyšení hudby – synestezii.

V pořadu zazní skladby z jejich společného únorového koncertu v Klášteře sv. Anežky České v Praze, který byl součástí cyklu Obrazy a hudba Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK. Při hře obou kytaristů postupně Vladimír Kiseljov vytvářel působivý obraz na malířském plátně. Tři životní příběhy – tři rozmanitá putování: krajinami hudby, výtvarného umění, literární tvorby i duchovních přesahů s umělci v rozhovorech přibližuje Lucie Hradilová.

Spustit audio