S Václavem Vokolkem o současné literatuře a dalším hovoří Lubomír Machala

24. říjen 2019

Bohemista Lubomír Machala se svým hostem spisovatelem a publicistou Václavem Vokolkem hovoří o současné literatuře, knižních novinkách, trendech, veřejném dění i zákoutí slov.

Hostem  olomouckého bohemisty Lubomíra Machaly bude tentokrát spisovatel, výtvarník a publicista Václav Vokolek. Pochází z pardubického rodu Vokolků, který proslul v minulosti vydáváním krásných tisků a prezentací hodnotného výtvarného umění.

Dvaasedmdesátiletý Václav Vokolek nejen, že pečuje o literární odkaz svého otce Vladimíra, ale sám je rovněž spisovatelem, výtvarníkem a publicistou. Za minulého režimu psal verše a prózu, ale o publikaci svých děl z vlastního rozhodnutí neusiloval. Svá literární díla šířil Václav Vokolek nejprve samizdatem.

Po listopadu 1989 vydal Vokolek nejprve vlastním nákladem dvě básnické sbírky a téměř souběžně prozaický cyklus Lov žen a jiné odložené slavnosti. V následujících třech dekádách Václav Vokolek pokračoval ve vydávání vlastních básní (Tanec bludných kamenů, Hercynský les), próz (Triptych, Pátým pádem, Okolím Bábelu) i pamětí (Krajiny vzpomínek). Vedle toho rovněž publikoval populárně-naučná díla o esoterice a megalitických památkách na území Čech, Moravy a Slezska. Největší pozornost a uznání získala v této době historická postmoderně pojatá a rozsáhlá románová freska Cesta do pekel (1999), která se po téměř dvaceti letech dočkala svého pokračování. 

A právě tato výpravná kniha, nazvaná Dominový efekt, vydaná nakladatelstvím Argo, bude hlavním tématem Reflexí natočených v olomouckém studiu Českého rozhlasu. Ukázky z této knihy přečte autor. Pořad připravil Jan Sulovský.

autor: sul
Spustit audio