Rychlí a zběsilí

22. květen 2009

Osm let museli příznivci rychlé a zběsilé akce a vyladěných supersilných aut čekat na okamžik, kdy se znovu sejde před kamerou herecká sestava původního kultovního snímku. Konečně ten okamžik nastal, a přestože je jasné, že dvakrát do stejné řeky vstoupit nelze, určitě potěší, když se série po dvou propadácích opět blýskne atmosférou a duchem, který ji v roce 2001 odstartoval.

Když se půda Spojených států po sérii automobilových loupeží stala pro Dominica Torrese (Vin Diesel) příliš žhavá, uchýlil se spolu s Letty do Dominikánské republiky, kde se znovu věnuje tomu, co umí nejlépe - riskantním dálničním krádežím za jízdy s pomocí silných upravených aut. Po jedné obzvlášť bouřlivé akci, jejímž cílem byly cisterny s benzínem, se na něj pozornost Interpolu i místních úřadů znovu obrátí a je jasné, že bude opět nutné změnit prostředí. Jenže Dom už není tak bezstarostný, který si s ničím neláme hlavu. Postupně cítí, že ho začínají dohánět důsledky vlastních činů a nechce, aby s ním neustále na útěku musela žít i Letty. Jednoho krásného dne jí nechá peníze a zmizí bez rozloučení do dalšího z jihoamerických států. Letty se vrátí do LA, kde začne jezdit pro Campose, latinskoamerického mafiánského bosse, který má pod palcem pašování drog přes mexickou hranici. Jeho osobní zabiják Fenix Rise Letty zabije. Když se to Dom dozví, okamžitě se rozhodne pro návrat do Států s jednoznačným cílem najít toho, kdo má na svědomí Lettyinu smrt a donutit ho pykat.

Brian O'Conner (Paul Walker) zatím dělá kariéru u FBI, kde jeho rebelská nátura a individualistický přístup najdou uplatnění mnohem spíše než u řadové policie. Jeho tým má na starosti kontrolovat pašování drog a je jasné, že se jeho cesty znovu protnou s cestami Dominica Torrese. Když se oba staří známí setkají a zjistí, že jim jde o stejnou věc, byť stojí každý na jiné straně zákona, rozhodnou se spolupracovat. Nebezpečné duo v podobě muže zákona a profesionálního zločince musí svými řidičskými schopnostmi upoutat Camposovu pozornost, vetřít se do jeho přízně, zjistit, jak to v organizaci funguje, zamezit převážení drog a hlavně pomstít Lettinu smrt. Snad to pro ně nebude příliš těžký úkol.

Rychlí a zběsilí

Před osmi lety příznivce nadupaných tuningových aut naprosto uchvátil snímek Rychle a zběsile. Trumfům v podobě silných motorů, nablýskaných karosérií, nelegálních pouličních závodů, krásných žen a silných mužů, ve spojení se zběsilými honičkami a neutuchající akcí, nebyl schopen odolat snad nikdo, kdo má v krvi pár oktanů. Dalším pokračováním se téměř podařilo zkazit dobrou pověst série stupidními scénáři, přílišnou hrou na efekt a především absencí charismatického Vina Diesela. Majitelé autorských práv se rozhodli, že to tak nenechají. Režisér Justin Lin dostal vydatný rozpočet a složitý úkol napravit mdlou a zmatenou Tokijskou jízdu a divákům předložit plnotučnou porci ve stylu Rychle a zběsile 1. Nutno říci, že se s tím popral se ctí. Rychlí a zběsilí jsou nabytí akcí od začátku do konce, mají spád i styl, automobilové honičky jsou sice hodně přitažené za vlasy, ale cílem byla v tomto případě zábava a ne pokus o autenticitu. Dálniční automobilové krádeže jsou vizuálně zajímavé a divácká atraktivita smazává nedostatky v podobě zjednodušených postav a vztahů. Justin Lin nabízí neustále akci a nebo zajímavou podívanou, takže to poslední, na co byste měli při sledování filmu čas, je přemítání o přiměřenosti reakcí postav a vyhodnocování jejich emocí. Vin Diesel je za málomluvného eastwoodovského drsňáka a Paul Walker je rebel, zmítaný mezi službou zákonu a sympatiemi k pololegálnímu světu rychlých aut. Kontrast postav i jejich schematické načrtnutí funguje, vytváří atmosféru chlapské romantiky, kde správní chlapi bez velkých řečí dělají co je potřeba, žijí podle vlastního morálního kodexu a spravedlnost (případně pomstu) prosazují vlastními pěstmi. Záporné role bohužel tak povedené nejsou. Campos (John Ortiz) nepůsobí nijak zvlášť autoritativně a jeho hlavní zabiják Fenix Rise dělá spíš dojem hochštaplera.

Rychlí a zběsilí

Rychlí a zběsilí jsou oddychový film pro pobavení. Množství akce, silných aut a sexy ženských z nich dělá atraktivní podívanou, kterou umocňuje dynamická kamera, rychlé střihy akčních pasáží a samozřejmě i patřičně tvrďácký soundtrack. Jedním z hlavních plusů je i charismatické herecké duo Vin Diesel a Paul Walker. Ač se nejedná o žádné charakterní herectví, jsou oba dva těmi správnými tvářemi pro danou roli. Pokud máte vztah k autům a odpočinkovým filmům, neuděláte chybu, když na Rychlé a zběsilé zajdete.

Rychlí a zběsilí

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.