Rychle a zběsile - Tokijská jízda

15. srpen 2006

Až jednou nebudete mít co dělat, vezměte tužku, papír, flašku něčeho dobrého k pití, pohodlně se usaďte a napište scénář. Že pro to nemáte absolutně žádné předpoklady? Věřte mi, to vůbec nevadí, nemá je ani Chris Morgan, a přesto se podepsal jako scenárista pod zatím poslední díl akční série Rychle a zběsile. (podívejte se uvnitř na trailer)

Sean Bosswel je divoký teenager z rozvrácené rodiny, který žije se svou matkou a kvůli své neúctě k autoritám a lásce k rychlým autům a vnadným slečnám se neustále dostává do problémů. Po x-tém stěhování a zdemolování dalších aut a všeho, co se cestou dalo nabourat, dojde místním úřadům a Seanově matce trpělivost a milého rebela pošlou k otci do Japonska, aby mu vtloukl do hlavy trochu kázně a disciplíny.

Sean přijede do Tokia, přesně podle svého zvyku se neomylně chytí té špatné party, která se samozřejmě motá okolo tuningových aut, a co čert nechtěl, je v ní i okatá kráska Neela (Nathalie Kelley). Jak už sem říkal, auta a holky byly vždycky Seanovým prokletím, ale tentokrát je to ještě o něco vážnější, neboť Neela chodí s týpkem, který má strýce u jakuzy. Hned druhý večer v Tokiu Sean rozbije auto jednoho z místních vůdců podsvětí Hana (Sung Kang), s cílem imponovat ve zběsilém závodu Neele a ostatním ukázat, co v něm vězí. Od té chvíle začne pro Hana pracovat, aby mu splatil roztřískaný vůz, ale hlavně proto, aby od něj odkoukal driftování - speciální způsob jízdy, který vymysleli Japonci zřejmě proto, že nejlépe vyhovuje hustotě místního osídlení. Driftování je projíždění zatáček ve smyku pod plynem se zataženou ruční brzdou a šikovný řidič při něm dokáže za hustého kouře spálených pneumatik proklouzat v rychlosti i hodně dlouhou zatáčkou. Zmíněný týpek se strýcem u jakuzy je shodou okolností tokijským králem driftu, a tak se není čemu divit, že se celý film schyluje k velkému závodu, v němž půjde skutečně o všechno.

Z filmu Rychle a zběsile

Co říci k filmu samotnému? Scénář nemá cenu rozebírat, představuji si to tak, že Chris Morgan dostal dva dny na to, aby se mu do 20 minut filmu vešla dějová kostra, která propojí závody naleštěných aut, jejich karamboly, desítky holek v plavkách a masivní product placement firem Samsung, Apple a vysokorychlostních mobilních sítí třetí generace. Jinak si totiž nedokážu představit, že by někdo dobrovolně stvořil podobnou slátaninu, které se o logice příběhu, případně vztazích mezi postavami a kauzalitě může skutečně jenom zdát. Kostra příběhu samotného se de facto příliš neliší od Karate Kida 2, akorát místo úderů a kopů se zbraní stávají ostré vačky a motory s turbem.

Z filmu Rychle a zběsile

Kvalita hereckých výkonů a atmosféry v pasážích, kdy se zrovna nejezdí autem, se blíží bodu mrazu. Lucas Black, jenž se v roli Seana marně pokouší budit dojem osmnáctiletého studenta, zvládnul dva ustarané obličeje a několik cool úšklebků a s tímto repertoárem absolvoval celý film. Ostatní herci mu zdárně přizvukují, aniž by ho však v čemkoli překonali. Casting byl zřejmě zaměřený mnohem více na vizáž protagonistů, než na jejich herecké vlohy.

Co se týče režie, dá se film rozdělit na dvě části, automobilové honičky a zbytek, přičemž zbytek zůstává daleko vzadu, stejně jako škodovka 120 za obrysovými světly Ferrari krátce poté, co na semaforu blikla zelená. Honičky jsou napínavé, dravé, svižné s rychlým střihem a občas uměleckými záběry a ve zbytku filmu svádí parta ochotníků marný boj o své místo na plátně se značkami elektronických hraček, které Japonci tolik milují. Na nějakou psychologii postav, případně kulturní rozdíly a genius loci můžete rovnou zapomenout. Mladý režisér Justin Lin dostal zkrátka zaplaceno za téměř dvouhodinový videoklip, v němž se občas mluví.

Pokud nejste fanoušci rychlých kol, anebo nemáte práh bolesti posunutý hodně za horizont běžného člověka, nechoďte na Tokijskou jízdu. Tenhle snímek je hodně silnou kávou i na letní okurkovou sezónu a úrovni předchozích dvou dílů (zejména toho prvního) se nepřiblížil ani v nejmenším.

Z filmu Rychle a zběsile

Související odkazy: oficiální stránky filmu, Bontonfilm

Rychle a zběsile - Tokijská jízda (The Fast and The furious - Tokyo drift)
Režie: Justin Lin, scénář: Chris Morgan, produkce: Neal H. Moritz, Amanda Cohen, Ryan Kavanaugh, Clayton Townsend, hudba: Brian Tyler, kamera: Stephen F. Windon
Hrají: Lucas Black (Sean Boswell), Nathalie Kelley (Neela), Bow Wow (Twinkie), Sung Kang (Han), Brian Tee (král driftu)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.