Ruslan Horovyj: Hraniční kontrola

28. únor 2020

Povídka ukrajinského spisovatele, inspirovaná skutečnými událostmi, doplněná vlastními, zkušenostmi autora. Účinkuje Marek Holý. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Ruslan Horovyj (1976) je režisér, novinář a spisovatel, který v 90. letech odešel z Ukrajiny a strávil několik let v cizině. V současné době je vedoucím režisérem televize Magnolia-TV, kde léta řídil program Služba hledání dětí (pořad o nezvěstných dětech), natočil kromě jiného dvoudílný dokument o Kurenivské tragédii, v němž jsou poprvé ukázány zatím utajené snímky KGB. (Roku 1961 se protrhla hráz umělé přehrady na místě tzv. Babího Jaru v Kyjevě, kde za 2. světové války došlo k masovému vraždění především ukrajinských Židů. Místo mělo být zapomenuto a bolševická moc jej nechala napouštět odpadní vodou z továren. Hráz se však protrhla, zaplavila několik čtvrtí a při tragédii přišlo o život cca 1500 lidí. Komunistická moc tragédii ututlala, takže dodnes o ní ne každý ví.)

O své sbírce povídek Haharin i Barselona (Gagarin a Barcelona, 2013), Ruslan Horovyj říká: „V této knize nenajdete jedinou vymyšlenou historku nebo osobu – vše je převzato ze skutečného života a doplněno vlastními, značně bohatými a rozmanitými autorovými zkušenostmi“. První povídka nese název Hraniční kontrola (v originále Pravda) a přenese nás na několik hraničních přechodů – ukrajinsko-podněsterský a podněstersko-moldavský, k tomu hrdinu ještě zastaví podněsterská dopravní policie. O co jde? Hrdina jede prázdným autem do Kišiněva...

Účinkuje: Marek Holý

Z vlastního překladu připravila: Rita Kindlerová
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2015.


autor: Rita Kindlerová
Spustit audio