Roland Posner: Gesta jako výsledek ritualizace

21. listopad 2018

O významu gest jako svědectví snahy člověka dorozumět se s druhými. A úskalích okamžiku, kdy taková snaha selhává. Esej předního současného německého sémiotika poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jak se vyvýjela gesta, posunky nebo náznaky a jaký jim člověk dával odpradávna význam? Jaký vliv mají na naše nonverbální vyjadřování společenská tabu? Co máme společného s Tereji modronohými a co vše nám do života zůstává, když si spálíme ruku o kamna? I na takové otázky dokáže Roland Posner odpovědět, navíc velmi poutavým a srozumitelným způsobem.

Účinkuje: David Viktora
Z vlastního překladu připravila: Veronika Opletalová
Režie: Tomáš Soldán

Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

autor: Veronika Opletalová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.