Roald Dahl: Edward Přemožitel

31. prosinec 2010

Čeští čtenáři vždy dovedli ocenit černý humor a ironii, a proto britského spisovatele Roalda Dahla již dávno přijali za svého. Český rozhlas 3 – Vltava na závěr svého britského roku uvede dramatizaci jedné z Dahlových mistrovských povídek.

Pokud jste milovníky hudby a nadto ještě koček, poslouchejte na Silvestra v 15:55 hodin premiéru hry Edvard Přemožitel. V příběhu o kočce, která měla hudební sluch, uslyšíte Janu Bouškovou, Jiřího Ornesta a Jiřího Lábuse.

„Co si zahrajeme dnes? Že bychom začali nějakým Bachem? Nebo raději Vivaldim? A já už vím – co takhle Vivaldiho varhaní úprava Bachova Concerta grossa d-moll? Ano, tím začneme. Dál nějaký Schumann. Karneval. Ten hraju ráda. A pak něco z Liszta. Jeden z Petrarcových sonetů. Ten druhý, E-dur, je nejkrásnější. A ještě jeden Schumann, něco milého – Dětské scény, co říkáš? Jako přídavek, když bude potřeba, Brahmsův valčík – nebo dva, podle nálady. Moc hezký program, co říkáš?“

V tomto pozvání k odpolednímu koncertu by člověk málem nerozpoznal výchozí situaci příběhu mistra povídek plných černého humoru a velmi překvapivých point Roalda Dahla. Pokud ale doplníme, že to říká svérázná dáma v nejlepších letech ze středostavovské rodiny, která si podobné koncerty pořádá každé odpoledne a hlavně, že k poslechu zve zatoulanou kočku, budou milovníci Dahlových próz doma.

Dahlovy knížky nás můžou, pokud si je oblíbíme, provázet od dětství po celý život. Podstatnou část jeho tvorby tvoří totiž knihy pro děti. A to jak co do objemu, tak kvality i popularity. V roce 2003 se v britské obdobě naší ankety Kniha mého srdce v první stovce umístily hned čtyři jeho romány: Karlík a továrna na čokoládu, Obr Dobr, Matylda a Prevítovi. U nás bychom zase těžko hledali čtenáře, který nezná například Milostné rošády. Přitom nechybělo mnoho a svět o tohoto spisovatele přišel, ať už kvůli havárii, kterou jako válečný pilot zázrakem přežil, nebo proto, že by zůstal v tajných službách Jejího veličenstva.

Ale vraťme se k našemu příběhu: všechno začne, když se na zahradě starších manželů Luisy a Edwarda objeví zatoulaná kočka. Paní domu si jí oblíbí. Zejména proto, že kočka se zájmem poslouchá její amatérské muzicírovaní. Poslouchá tak pozorně, že se Luisy zmocní jisté podezření. Ale jaké, to už nebudeme prozrazovat.

Do hlavních rolí Edwarda a Luisy obsadil režisér Aleš Vrzák Janu Bouškovou a Jiřího Ornesta. V roli znalce inkarnace uslyšíte Jiřího Lábuse. Premiéru vysílá Český rozhlas 3 – Vltava na silvestra v 15.55 hodin. Do 7. ledna 2011 k poslechu zde.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.