Rezident Evil - Apokalypsa

14. leden 2005

Město Racoon City, pod kterým se v hloubce nachází superutajené vědecké středisko mamutího koncernu Umbrella, stojí na pokraji své zkázy. Hluboko pod zemí totiž někdo udělal velikou chybu a zhoubný, extrémně nakažlivý T-virus unikl z laboratoří Umbrella Corporation ven mezi lidi. Městem se šíří panika, mrtví ožívají, chodí po ulicích a jakékoli zranění od nich znamená smrtelnou nákazu. Alice (Milla Jovovich), jediná ze dvou přeživších, kterým se podařilo z laboratoří uniknout, je znovu připravena, aby se s brokovnicí (či jakoukoli jinou zbraní a dokonce i bez ní) postavila proti oživlým mrtvolám.

Apokalypsa jako přímé pokračování Resident Evil navazuje ve stejném okamžiku, kde předchozí film skončil - Alice a Matt přežili, byli chyceni, izolováni a odvezeni do jiných supertajných laboratoří, kterých má zřejmě společnost Umbrella v zásobě ještě slušnou řádku. Alice se probouzí v anonymním nemocničním pokoji geneticky vylepšená a infikovaná zmutovanou formou T-viru. Umbrella T-virus vyvinula jako extrémně ničivou biologickou zbraň a jeho úniku do města hodlá využít k netradičnímu vědeckému experimentu, jehož je Alice součástí. Alicinými protivníky tady nejsou jen oživlé mrtvoly, ale i vedení Umbrelly, které proti ní navíc nasadí podobně vylepšeného a naprogramovaného Matta. Po boku Alice se postaví Jill Valentine (Sienna Guillory), členka speciální policejní jednotky STARS. Spolu s příslušníkem záchranného týmu Carlosem Oliveirou (Oded Fehr) a malou dcerkou doktora Ashforda se musí dostat z uzavřeného města pryč, dřív než je kvůli hrozícímu rozšíření nákazy vybombardují.

V podzemních laboratořích se dějí podivné věci

Filmy Resident Evil a Resident Evil - Apokalypsa byly inspirovány sérií počítačových her firmy Capcom a první díl vydělal víc než 100 milionů dolarů. Hororově laděný příběh prvního dílu svým sevřeným, jednoduchým dějem, který se kompletně odehrával v interiérech podzemní laboratoře, přilákal do kin miliony diváků. Producent a scenárista Paul W. S. Anderson tak samozřejmě vsadil na diváckou úspěšnost a neprodleně se pustil do filmového pokračování. Tentokrát ovšem svěřil režii do rukou Alexandra Witta, který se prosadil především jako druhý kameraman a režisér Ridleyho Scotta ve filmech Gladiátor, Hannibal a Černý jestřáb sestřelen.

Resident Evil - Apokalypsa je už od začátku mnohem megalomanštější než první díl, je v ní víc postav, víc mrtvých, víc krve, vystřílí se víc nábojů a větší je i rozpočet. Nic z toho ale nedělá z Apokalypsy lepší film. Častým střídáním prostředí, statičtější kamerou a množstvím nejrůznějších protivníků se film blíží atmosférou počítačové hře. Wittova režie udržuje patřičný spád, scény jsou dostatečně vyhrocené a akční na to, aby udržely vaši pozornost téměř do konce filmu. Častá změna, ať už se týká prostředí nebo protivníků, je asi tím, co nejvíc přispělo k tomu, že jsem se nenudil. Scenárista i režisér z ní zkrátka vyždímali každý jen trochu nosný prvek a pak ji vyhodili jako vymačkaný citron a sáhli po další. Andersonovi je nutné přičíst ke cti, že soubor akčních pasáží, barvitých scén a patřičné dialogové omáčky poslepoval do děje, který sice není nikterak světoborný, ale také nikde příliš neskřípe. Postavy jsou typizované. Kromě akčních děvčat, které mají obě šťávu, ačkoli Sienna Guillory lehce vede (možná proto, že není geneticky vylepšená), lze zmínit ještě Jareda Harrise (doktor Ashford), který si s gustem zahrál utilitaristického vědce, jenž je donucen bojovat o jediné, na čem mu na světě záleží.

Milla Jovovich ve filmu Rezident Evil - Apokalypsa

Apokalypsa je divácky přibližně na stejné úrovni jako první díl, bavil jsem se u obou přibližně stejně. Za své peníze si přijdete na dvě hodiny akční podívané, které nechybí spád, pěkné ženské, silní chlapi a spousta chodících mrtvol - zkrátka a dobře odpočinková podívaná. Pokud jste viděli jedničku a líbila se vám, neuděláte chybu, když zajdete i na pokračování.

Resident Evil - Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse) USA/VB/Německo 2004
Žánr: Akční sci-fi horor
Režie: Alexander Witt
Scénář: Paul W. S. Anderson
Produkce: Paul W. S. Anderson, Jeremy Bolt, Don Carmody
Kamera: Derek Rogers, Christian Sebaldt
Hudba: Jeff Danna, Ben Moody

Hrají: Milla Jovovich (Alice), Sienna Guillory (Jill Valentine), Oded Fehr Carlos Olivera), Thomas Kretschmann (major Cain), Jared Harris (dr. Charles Ashford)

Internet: www.bioscop.cz; www.sonypictures.com/movies/residentevilapocalypse

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.