Rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer

8. červenec 2014

Jeho hudební vkus ovlivnilo místo, kde se narodil, Polička na Vysočině. A tak už předem bylo jasné, že hudba skladatele Bohuslava Martinů rozhodně chybět nebude. O své práci v Parazitologickém ústavu i v čele Univerzity hovoří s Robertem Tamchynou.

Nezůstává však jen u něj. Výběr známých i méně známých skladeb domácího i světového repertoáru klasické i moderní hudby je u prof. Libora Grubhoffera velmi široký.

Při nedávném představení jedné z laviček Václava Havla ve veřejném prostoru uvedl: "Jsem šťastný, že je to kampus právě naší Jihočeské univerzity, kde je umístěno další Václav Havel´s Place."

Lavička je umístěna mezi budovou rektorátu a aulou. Tvoří ji dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa. A není divu, že se tahle „živá“ vzpomínka na Václava Havla ocitla právě na půdě JČU. Její rektor je známým a aktivním účastníkem občanského života.

Libor Grubhoffer je profesorem molekulární a buněčné biologie a genetiky. Dosáhl mezinárodního uznání ve výzkumu infekčních onemocnění přenášených klíšťaty, zejména klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy.

Absolvoval studium biochemie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Pracoval jako ředitel Parazitologického ústavu AV ČR v Praze (1994-2002), dále jako prorektor pro zahraniční vztahy na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích (2001-2004), nyní je jejím rektorem (2012).

Je autorem více než 80 publikací v impaktových časopisech, řešitelem a spoluřešitelem grantů Grantové agentury AV, Grantové agentury České republiky a řešitelem nebo spoluřešitelem několika mezinárodních projektů. Spolupodílel se na objevech, kterých s kolegy z Parazitologického ústavu dosáhli v boji proti klíšťatům jako přenašečům lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.