Ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab

12. červen 2014

„747 964 je počet diváků, kteří v letech 1994-2013 Archu navštívili. V uplynulých dvaceti letech v Arše proběhlo 3543 představení a vytisklo 113 690 metrů vstupenek“. To se dočteme ve speciálním, červnovém, výročním programu pražského divadla sídlícího na místě někdejšího Déčka.

A za ty roky je vskutku na co vzpomínat, možná o to víc, že divadlo od svého vzniku funguje jako produkční dům a ne jako repertoárové divadlo s vlastním souborem. Archa ostí jednotlivé soubory, produkuje a koprodukuje představení, hostovačky, koncerty, kontinuálně dává prostor pro tvorbu mladým umělcům v rámci tzv. Archa.Labu.

Už v devadesátých letech tu pracovali, nebo vystupovali například Min Tanaka, Robert Wilson, Bread and Puppet theatre, The Residents, Dogtroep, Wim Vandekeybus a mnozí další. I dnes je Archa místem, které hostí výběr z toho nejlepšího, co se ve světě děje ve scénických uměních. A poslední roky se zaměřuje na tzv. Doku-drama, s jehož pomocí vytváří představení se sociálně znevýhodněnými skupinami.

03095844.jpeg

Za 20 let má Archa také na 20 hodin hudby z produkcí, které se tu konaly. V rámci Telefonotéky se tak rozhovor s Ondřejem Hrabem stane příležitostí připomenout některé hudební vrcholy uplynulých let.

Divadlo Archa dává do soutěže velký balíček obsahující 1 CD Tiger Lilies, 1CD Allstar Refjúdží Bandu, 1DVD s dokumentem Pavla Kouteckého Pojď blíž, cukrátko a 2 vstupenky na záříjovou premiéru nového projektu Inventář bezmoci.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.