Raymond Pettibon - retrospektiva

20. leden 2007

O Americe se často říká, že má dvě tváře a Kalifornie je ztělesněním této myšlenky. Na jedné straně je to slunečný stát a prostor neomezeného optimismu ve stylu "Go West", na druhé straně dějiště povídek žánru film-noir a právě ono ponuré místo činu, kde v šedesátých letech otřásly vraždy Charlese Mansona celým národem. Ale jen zde mohl americký kreslíř Raymond Pettibon vytvořit své monumentální dílo, které obsahuje několik tisíc listů.

Pettibon, který se narodil v roce 1957 v Arizoně a který od dětství žije v Los Angeles, byl původně ovlivňován komiksovým stylem a známým se stal nejprve mimo uměleckou scénu. Začal totiž navrhovat letáky, plakáty a obaly na desky pro punkový hudební label. Brzy se ale distancoval od kalifornské punkové scény a začal v knihách a na jednotlivých kresbách vytvářet svoji "tragédie humaine", která dekonstruuje populární mýty a americké sebevědomí.

Pettibon se ve své práci nechal kromě jiného inspirovat americkým designem třicátých a čtyřicátých let. Každý žánr, který na něj působí ale umělec obrací o 180 stupňů. Vyžívá se v tom, když květinové sny hippies promění v krvavé masakry a v jeho díle opakovaně vystupují hrdinové a antihrdinové, jako Superman, Batman, Ježíš, Stalin anebo právě Charles Manson. Stejně tak se Pettibon mnohokrát vrací ke klíčovým motivům svého umění, jako je například vlak, surfař, penis anebo hráč baseballu, které v nekonečných variacích znovu a znovu "remixuje".

Bez názvu, 1998 (soukromá sbírka Pierre Huber Collection, Ženeva)

Vídeňské muzeum Kunsthalle Wien představuje tohoto významného amerického umělce první velkou retrospektivou, která obsahuje více než 500 kreseb, knihy, krátké filmy a jako kontrapunkt toho všeho i patnáctimetrový obraz. Práce Raymonda Pettibona jsou podle kurátora výstavy Thomase Mießganga možná nejpřesnější analýzou populárních amerických prostředí. Své černobílé kresby občas doplnil červeným kontrastem, a barevnou intenzivitou zas vytvořil kanibalský svět plný záhad a hádanek, které svou groteskní deformací odhalují skryté pravdy o Americe, aniž by ale kresby prozradily její tajemství. Název retrospektivy se tak stává programem: to, co hledáš, tu nenajdeš - whatever it is you're looking for you won't find it here.

Raymond Pettibon - whatever it is you're looking for you won't find it here
13. 10. 2006 - 25. 2. 2007
Kunsthalle Wien, Museumsplatz 1, 1070 Vídeň
Tel: +43-1-52189-33, e-mail: presse@kunsthalle.at
www.kunsthalle.at, denně 10 - 18, čt 10 - 22

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu