Queen´s Gallery: Leonardo da Vinci – Anatom

19. září 2012

Londýnská Queen´s Gallery připravila k letošnímu Diamantovému jubileu královny Alžběty II., tedy k 60. výročí jejího nástupu na britský trůn, výstavu nazvanou Leonardo da Vinci: Anatom.

Představuje část jedné z perel Královské sbírky – kresby velkého italského renesančního mistra Leonarda (1452–1519). Nebyl jen vynikajícím malířem, vynálezcem, botanikem, astronomem, geologem či matematikem, ale také uznávaným anatomem. Pokud víme, tak až do své smrti pitval více než třicet těl. Jeho anatomické kresby jsou tedy založené na důkladném studiu, na důkladných znalostech.

Připomeňme, že depozitáře Královské sbírky (Royal Collection) ve Windsdorském hradu ukrývají na šest set Leonardových kreseb. Queen´s Gallery tak mohla například v roce 1966 připravit výstavu nazvanou Leonardo da Vinci: Sto kreseb ze sbírky Jejího Veličenstva.

Současná expozice tak trochu navazuje na velkou a velmi úspěšnou expozici, která v únoru skončila v londýnské Národní galerii, na výstavu Leonardo da Vinci: Malíř Milánského dvora, která představila zejména mistrovy olejomalby a několik desítek přípravnách skic.

Expozice v Queen´s Gallery ji vlastně svým způsobem doplňuje a rozšiřuje o jeho anatomické studie. Do Anglie je přivezl spolu s dalšími Leonardovými kresbami někdy kolem roku 1630 Thomas Howard, 2. hrabě z Arundelu, který byl také mecenášem našeho grafika Václava Hollara. Další záznam pochází až z roku 1690, kdy byly již kresby v majetku Viléma III. Oranžského a jeho ženy Marie II. Přesné datum, kdy se kresby dostaly do Královské sbírky neznáme, ale je velmi pravděpodobné, že se tak stalo za vlády Karla II., tedy někdy před rokem 1685, a to zřejmě jako dar.

Menší část Leonardovým anatomických kreseb mohla veřejnost vidět již například v roce 1977 na výstavě, kterou uspořádala Royal Academy of Arts. Ovšem současná výstava v Queen´s Gallery je daleko komplexnější. Kurátor Martin Clayton velmi pečlivě uspořádal chronologicky jednotlivé studie od prvních anatomických náčrtků z osmdesátých let 15. století až po jedinečné studie srdce, srdečních chlopní, které Leonardo vytvořil v letech 1511 až 1513, tedy šest let před svou smrtí. Tyto studie obdivují i dnešní chirurgové. Celkem je vystaveno 87 kreseb, z toho 24 studií je představeno veřejnosti vůbec poprvé.

Návštěvníky zřejmě nejvíce zaujme Leonardova studie plodu v děloze, kterou nakreslil červenou křídou někdy mezi lety 1510 až 1513. V tomto případě musel do jisté míry zapojit svou fantazii, protože ji vytvořil podle pitvy otelené krávy. Kromě lidských těl totiž nezřídka pitval také zvířata. A usoudil, že poloha plodu v děloze musí být u všech savců stejná.

02722390.jpeg

Výstava Leonardo da Vinci: Anatom je v londýnské Queen´s Gallery přístupná do 7. října 2012. V tento den je také poslední možnost navštívit reprezentační prostory Buckinghamského paláce, který s galerií sousedí.

The Queen's GalleryBuckingham GateLondonSW1A Galerie je otevřena denně od 10.00 do 17.30. Od 8. října do 1. listopadu 2012 je galerie uzavřena kvůli instalaci nové výstavy Severní renesance: Od Dürera po Holbeina. Zavřeno je též 25. a 26. prosince. Nejbližší stanice metra:St James´s Park (District a Circle Line)Victoria (Victoria, District a Circle Line)Green Park (Jubilee, Piccadilly a Victoria Line)Hyde Park Corner (Piccadilly Line)

Informace: www.royalcollection.org.uk

autor: jbe
Spustit audio