Půlhektar pro knižní slávu a „desítka“ Anasoft litery

9. květen 2019

Příznivci, milovníci, znalci knižního trhu, čtenáři oblibující mainstream či výšiny tuzemského i světového písemnictví, odborníci, studenti, konzumenti literárních bizarérií, kuchařek či map, rodiče i děti, sběratelé autogramů…

Vyjádřeno v číslech, jmenovaní jsou zváni – co se týče veletržní části - 461 vystavovatelem ke 214 stánkům na ploše téměř čtyř tisíc metrů čtverečních. Literární festival pak nabízí 685 programů zajištěných 769 účinkujícími.

Festival Svět knihy 2019

A možné je na tomto holešovickém půlhektaru leccos - užít si komerce i zahrát na umění, výhodně nakupovat, zjišťovat, co nového, potkávat autory, jejich redaktory, překladatele i nakladatele. Snídat i růst s knihou, malovat si v ní, promítat elektronicky nebo psát na ruční papír. Lapat po dechu v už jaksi tradičně provizorním Levém křídle a rozdýchat to v externím Stanu malých nakladatelů či v Lapidáriu, které bylo nenápadně Světem knihy adoptováno. To vše od čtvrtka 9. do neděle 12. května.

 Nejlepší na Slovensku

Ivana Taranenková, literární historička a vědecká pracovnice Ústavu slovenskej literatúry Slovenskej akademie vied a zástupkyně ředitelky tohoto ústavu, ve své glose shrnula nejvýznamnější událost slovenské literatury a dění kolem ceny Anasoft litera. Ta je unikátní tím, že: „Do výberu hodnotených kníh vstupuje prozaická tvorba žijúceho autora v prvom vydaní s vročením oceňovaného roka automaticky. Konečný verdikt o zaradení alebo nezaradaní diela do hodnotenia vynáša spravidla odborná porota.“ Před nedávnem bylo vyhlášeno deset z 213 nominovaných autorů. Jimi se bude slovenský literární prostor zabývat až do podzimu, pořádají se besedy s autory, čtení z nominovaných knih i odborné diskuze. V září bude nejprve vyhlášeno pět finalistů a 18. září pak při slavnostním ceremoniálu držitel letošní Anasoft litery.

Deset z 213 nominovaných autorů ceny Anasoft litera v roce 2019

A jak charakterizuje Ivana Taranenková výběr „desítky“? Jakou pestrou směs: „Máme tu „krčmové historky“ z periférie (Milo Janáč: Milo nemilo), jurodivé až exotické poviedky z ešte väčšej periférie (azda najväčší „objav“ literárnej sezóny Ivan Medeši Jedenie), poviedky z Afriky Mareka Vadasa Zlá krv, fragmentárne lyrické texty Jany Bodnárovej Nocturná, poviedky klasického strihu debutanta Juraja Kováčika V panoramatickom kine ozvláštnené surrealistickými motívmi či naliehavé prózy najvýraznejšej predstaviteľky mladšej strednej generácie Ivany Dobrakovovej v knihe Matky a kamionisti. Zastúpené sú i rozsiahlejšie prózy – nostalgická novela klasika slovenskej literatúry Pavla Vilikovského Rajc je preč, historický román s obdobia 2. svetovej vojny Denisy Fulmekovej Doktor Mráz, spoločensko-kritický román niekoľkonásobného finalistu ceny Juraja Bindzára Zvon či niečo ako próza Vandy Rozenbergovej Tri smrtky sa plavia.“

Spustit audio