Predátor 1

17. září 2009

Přiletěli z vesmíru a mají připraveno rozsáhlé spektrum zbraní. Když jsou jejich zápěstní ostří, plazmová děla, síťomety, harpuny a další hračky v pozoru, znamená to jedinou věc - predátoři jsou na lovu. A z filmů většina určitě ví, jak lidské pokolení dopadá při konfrontaci s těmito mimozemskými nimrody.

Když se někoho optáte, jaké jsou nejslavnější filmové potvory, dostanete odpovědi jako vetřelec, godzilla, možná se objeví i roztomilý E. T. Spousta jedinců však zajisté zmíní také predátora, mimozemšťana, který se poprvé objevil ve sci-fi akčním filmu Predátor z roku 1987. Velice inteligentní a vyspělou bytost navrhl již zesnulý specialista na filmové efekty Stan Winston, přičemž před lety nemohl vůbec tušit, jakou legendární figuru vlastně vytváří. Lidé si Winstonovo dílo ohromně oblíbili, a tak agresivní monstrum s kusadly začalo expandovat i do dalších médií. A jedním z nich byl i komiks. Kdyby tomu tak ostatně nebylo, nebudeme zde nyní mluvit o více než čtyřech stovkách komiksových stránek.

První kniha sebraných příběhů obsahuje sedm povídek, které vycházejí z ducha a událostí původního snímku, v němž zářil nynější guvernér Arnold Schwarzenegger. Predátoři si tedy uchovávají svůj tradiční folklór - jsou nekompromisní, ovládají neznámé technologie, reprodukují lidskou řeč a kulturu mají založenou na lovu. Ortodoxním fanouškům se jde dokonce naproti natolik, že hlavní tvrďáckou postavou je bratr filmového hrdiny Dutche Schaefera. Nastolená mytologie díky tomu slušně nabobtnává.

Scenáristé, z nichž mezi nejslavnější patří Mark Verheiden, se až na výjimky striktně drží i stylu klasických přímočarých akčních filmů z osmdesátých a začátku devadesátých let. Ústřední aktér se svojí muskulaturou takřka neprojde dveřmi, sarkastické komentáře pronáší i v těch nejzběsilejších situacích s ledovým klidem, zkrátka drsňák, u kterého máte jistotu, že všechno bude fajn.

Na jednu stranu jsou tyto lineární příběhy plné vytrhaných páteří z lidských těl a ostentativního chování příjemné. Zavzpomíná se u nich na všechny ty prosezené hodiny u televize, když Arnold, Sylvester Stallone nebo Jean-Claude Van Damme nakopávali či stříleli záporáky po desítkách. Jenže na stranu druhou si po nějaké té stovce přečtených stránek uvědomíte, že je to v podstatě celé repetetivní a úvodní nadšení lehce upadá.

Naštěstí se následně představí krátká Zkouška dospělosti, která zcela beze slov představuje působivý příběh z Afriky. Je taktéž jednoduchý jako jeho kolegové, ale skvěle kontrastuje s ukecaným zbytkem.

Jak se však v prvním predátorském booku šetří s důmyslnějšími nápady z pohledu zápletek, rozhazuje se různorodým prostředím. Nelítostní ničitelé lidských skořápek se promenádují v amazonské džungli, na ruských ledových pláních, zavítají mezi domorodé kmeny i vojáky během první světové války a střetnou se rovněž s tradičními samuraji. Jak se píše na přebalu knihy: "...a dostanete se i na další místa, na kterých se země zbarví krví. A je jedno, jestli je ta země pokrytá trávou nebo sněhem."

Souboje s predátory se mohou odehrávat opravdu všude a ačkoliv bych rád taktéž napsal, že jsou všude stejně zábavné, neodpovídalo by to skutečnosti. První kniha přesto té zábavy obsahuje dostatek, navíc v bytelných pevných deskách. Omnibusy, v jejichž rámci budou vydány kupříkladu i příběhy vetřelců či terminátorů, se díky nim stávají artiklem vhodným k sběratelskému usazení do knihovničky. A dny, kdy přijde k chuti přímočaré dobrodružství, se jistě také najdou.

Predátor 1, scénář: Dan Barry, Ian Edington, Mike Richardson, Chuck Dixon, Mark Verheiden, Neil Barrett jr., kresba: Enrique Alcatena, Chris Warner, Ron Randall, Rick Leonardi, Leo Duranona, Dan Barry, překlad: Marek Barányi, Pavel Švanda, nakladatelství BB art, 2009, 432 s.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.