Pražský podzim 2008 se slavnými umělci

22. duben 2008

Letošní 18. mezinárodní hudební festival Pražský podzim (12. 9. - 1. 10. 2008) nabídne opět bohatý výběr skladeb i předních interpretů Evropy. Podle ředitele Pavla Špirocha festival zůstává u zásad, na nichž byl vybudován: představuje světoznámé zahraniční orchestry a objevuje nová zajímavá tělesa, dramaturgii staví na dílech od konce 18. století po současnost a důraz klade na vrcholnou interpretaci.

"Dvě stovky let přinesly do letopisů světové hudby spoustu titulů, jež se buď zapsaly napevno do programů světových orchestrů a koncertních sálů, anebo ještě zůstaly v prachu archivů," říká Pavel Špiroch. "A právě tam je naše loviště. Již několikrát v historii Pražského podzimu se stalo, že jsme přinesli českou premiéru z díla obecně známého skladatele a sklidili jsme s ní úspěch." V této souvislosti lze připomenout například skladby W. A. Mozarta, L. van Beethovena, L. Janáčka či B. Martinů, které na Pražském podzimu zazněly poprvé v podání zahraničních těles. V posledních letech se obdobná praxe už vžila a bude tomu tak i letos.

Už na zahajovacím koncertě zazní tři české skladby v podání zahraničního orchestru: suita z opery Liška Bystrouška Leoše Janáčka, Koncert pro smyčcový kvartet a orchestr Bohuslava Martinů a 1. symfonie Antonína Dvořáka Zlonické zvony. Stejně jako v jiných letech se Pražský podzim vždy snaží spojit domácí orchestr s vynikajícím světovým interpretem či zahraniční orchestr s domácími sólisty. Letos byl úvodní večer svěřen Symfonickému orchestru Středoněmeckého rozhlasu z Lipska, který se na pódiu sejde se Škampovým kvartetem. Při vystoupení Královské liverpoolské filharmonie pod vedením Libora Peška (16. 9.) dojde u děl Antonína Dvořáka dokonce k trojstranné spolupráci - se slovenskými umělci, sopranistkou A. Kohútkovou a basistou J. Gallou, a s Pražským filharmonickým sborem. Zazní tu suita A dur Americká, symfonická báseň Vodník, polonéza, árie Vodníka a sborová scéna z Rusalky a Te Deum.

Publikum Pražského podzimu uvidí také další významné umělce. Například skladatele Krzsysztofa Pendereckého, jenž bude mimo jiné řídit svou Sinfoniettu č. 1 pro smyčce, či dirigenta Roberta Benziho, který se SOČRem přednese ruskou hudbu: skladby Glazunova, Rachmanninova a Stravinského.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.