Pražská kantiléna

28. červen 2012

Skoro 380 zpěváků různého věku –tak asi od pěti do pětadvaceti let. Všichni se schází na Základní umělecké škole v Praze na Jižním městě. Zpěváci a zpěvačky jsou rozděleni do tří přípravných a dvou koncertních oddělení.

Nejmladší předškoláci chodí do Kuřátek, prvňáci a druháci zase do Koťátek, a děti od třetí do páté třídy zpívají v Kantilénce. Potom postupují do koncertních oddělení – dětského sboru Pražské kantilény a Dívčího sboru Pražská kantiléna.

Pražská kantiléna často sahá k docela náročným skladbám a jeho repertoár je hodně různorodý. Kromě samostatných koncertů se Pražská kantiléna zapojuje i do mnoha různých zajímavých projektů. Spolupracuje s dalšími základními uměleckými školami, jezdí do zahraničí a soutěží. Každé z pěti oddělení Pražské kantilény má jednu až dvě zkoušky týdně a navrch ještě několik víkendových soustředění a velké letní soustředění, takže jsou obě sbormistryně pořádně vytížené.

VIDEA:


autor: Klára Boudalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.