Praha ohrožená. Americký profesor a pražský rodák Peter Demetz vzpomíná na život v protektorátu

20. říjen 2022

Sta let se dožívá uznávaný germanista, literární vědec, kritik a překladatel německo-židovsko-českého původu Peter Demetz. Poslechněte si jeho rozhlasové vzpomínání pro vltavské Osudy. Pasáže z knihy Praha ohrožená čte Michal Pavlata. On-line po dobu čtyř týdnů.

Připravil a hovoří: Jiří Kamen
Účinkuje: Michal Pavlata
Překlad: Šimon Pellar
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: v roce 2011

Praha ohrožená, poslední kniha Petera Demetze, zaznamenala před časem velký ohlas. Jejím obsahem jsou vzpomínky na protektorátní Prahu. Pasáže z této knihy osobitě líčí běžný život v protektorátu, protektorátní jazz, módu, filmy a v neposlední řadě dívky. V Demetzově knize se prolínají velké a malé dějiny. Autor vzpomíná se šarmem, nadhledem a vtipem na svá první literární a milostná setkání. Bez patosu popisuje svá utkání s okupační mocí, život židovského míšence ve stínu hákového kříže, i tragický příběh své matky, která zahynula v Terezíně.

Čtěte také

Peter Demetz je emeritní profesor prestižní Yaleovy univerzity v New Havenu a germanista světového jména. Narodil se 21. října 1922 v Praze v česko-německé rodině. Vyrůstal v Brně, v Praze vystudoval religionistiku, germanistiku a bohemistiku, po doktorátu (1949) emigroval. Ve studiích germanistiky a srovnávací literatury pokračoval na univerzitách ve Švýcarsku, Anglii a USA.

Je autorem mnoha studií a knih, z nichž česky vyšly třeba Kafka a Praha, České slunce, moravský měsíc, René: pražská léta Rainera Marii Rilka, Praha černá a zlatá, Aeroplány nad Bresciou nebo kniha esejů Dějiště: Čechy.

Z češtiny do němčiny přeložil například Babičku Boženy Němcové, verše Františka Halase a Jiřího Ortena. Po roce 1989 přednášel i na českých a moravských univerzitách, do svého rodiště se po roce 1989 rád vracel. 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio