Polka a punk - 30 dnů akordeonové hudby

23. únor 2007

Chcete vědět, jak zní akordeonový hip-hop? Jste zvědaví na to, co se stane, když se spojí polka s punkem? Anebo vás možná zajímá, kde všude na světě lidé na tento nástroj hrají? Odpovědi má pro vás již osmý ročník festivalu akordeonové hudby, který se koná od 24. února do 25. března ve Vídni.

Před deseti lety by se lidé nápadu uspořádat celoměsíční hudební festival tohoto hudebního nástroje asi smáli. Dnes je ale realita jiná, o čemž svědčí 30 koncertů a mezinárodní účast 200 umělkyní a umělců z 27 zemí. Jsou důkazem toho, že se na akordeon hraje skoro všude a že se stal nástrojem pro všechny žánry a současné hudební styly. Samotný festival se v posledních osmi letech stal prostorem pro distingovaný hédonismus.

Ředitel festivalu Friedl Preis pomohl akordeonu najít novou image, vzdálenou tradicionalismu a komerčnímu jódlování. Jedno z tajemství festivalu je při tom blízkost publika a umělců. Na návštěvníka zde nečekají veliké, chladné haly anebo mohutná jeviště, která mají umělce a diváka oddělit. Posluchač má hudebníky na dosah a po každém koncertu s nimy může hovořit.

Skupina "Russian Amazon Power Iva Nova"

Festival akordeonu nesází jen na různorodost žánrů a národností, ale i akcí samotných. Pro publikum jsou připravené jak koncerty, tak literární salon, zábava pro děti a filmový brunch, při kterém budou umělci na akordeon doprovázet němé filmy. Hudebníci do Vídně dorazili napřiklad z New Yorku, Korsiky, Madagaskaru, Izraele anebo z Finska. České publikum již zažilo koncerty rakouské dvojice Attwenger, která se stala mezinárodně známou svojí akordeonovou interpretací punku, hip-hopu anebo drum'n'bassu.

Více informací a program najdete na www.akkordeonfestival.at.

autor: (com)
Spustit audio