Polibek draka

7. srpen 2002

Inspektor Lian přijíždí do Paříže na pomoc francouzským kolegům, ale během několika minut je obviněn z vraždy, lidé po něm střílí, nikdo ho nemá rád a v Paříži je jen jediná přátelská žena: prostitutka. Souboj plný kopů, úderů, rozbitých skel a zraněných mozků začíná. V hlavních rolích vystupuje Jet Li a Tchéky Karyo, o scénář a produkci se postaral Luc Besson. Stojí film za to?

Za rok čtyřicetiletý Jet Li se může chlubit řádkou hongkongských filmů a v poslední době dokonce hollywoodských hitů, kde důstojně účinkuje v roli neporazitelného borce z Asie (Romeo musí zemřít), případně velmi těžko porazitelného záporáka z Asie (Smrtonosná zbraň 4). Tak či onak Jet Li bojuje s aristokratickou noblesou a pro mnohé se stal pokračováním kultu Bruce Leeho, zatímco jeho populistický protějšek, Jackie Chan (Křižovatka smrti) věnoval bojové umění do služeb komiky a zábavy. Chan předvádí inteligentnější žonglování s pomalu šednoucím žánrem asijských akčňáren, než jaké předvádí skupinka nájemných herců ve smrtelně vážném Polibku draka. Zvučná jména Jet Liho, Bridget Fondové nebo Luca Bessona (scénář/produkce) jen prohlubují zklamání z filmu, který se rozhodl oslovit publikum dojemným příběhem, hbitou akcí a hollywoodsko-francouzským stylem. Jedinou kvalitou scénáře Polibku draka je jeho nestravitelnost, kterou Luc Besson zřejmě vzdává úctu nekonečným zástupům kung-fu filmů z osmdesátých a devadesátých let.

Jet Limu se nelíbí Eiffelovka

Čínské policejní eso Liu Jian (Jet Li) přijíždí na pomoc pařížským kolegům, v čele s poněkud nonkonformním inspektorem Richardem (Tchéky Karyo) - mlátí zajaté, střílí civilisty, je rasistou a využívá prostitutky k špinavé práci. Jednou z nich je Jessica (Bridget Fondová), dítě ulice, ale jinak prímová holka do nepohody, co se s Liu Jianem dostává do kontaktu poté, co Richard označí Jiana za nepřítele národa. Na hlavu postavená klíčová situace a její důsledky jsou neuvěřitelně podobné vaření pejska a kočičky. Doufám, že ty dva stříbrné samopaly, kterými příslušník speciální jednotky převlečený za kapitána letadla rozstřílí tajné odposlouchávací středisko, vymyslel Besson, stejně jako ohromného černošského bijce, který se z ničeho nic vynoří, aby škodil, nebo dvě modrooká blonďatá dvojčata, která možná nesou poselství o nebezpečnosti klonování. Hlavní hrdina používá k uspání nepřítele jehly s jedem - anebo do akupunkturních míst vpichuje uspávací jehly. Kdysi jsme podobnému stylu říkali "akční béčko". Dnes mu můžeme říkat "nepopsatelná konina".

Při boji se zásadně usmívat!

Existují dva rozumné důvody, proč se na film jít podívat: vidět Jet Liho a vidět Tchéky Karya. Role je pro Liho jako střižená, často v ní mlátí Francouze různými předměty a dělá to tak rychle a obratně, že akce musela být střihově rozfragmentována a v podstatě z ní není nic vidět. Dojem, že Li je asijský borec, přesto zůstává. Oproti tomu Karyo vyniká díky performanci opravdu zlého bastarda. Roli Richarda korunuje výborným mučením želvy na zádech a finálním předsmrtným zabubláním. Je vidět, že tak schopný herec se prodal filmu, do kterého vůbec nesednul, podobně jako Jeremy Irons spadnul do Dračího doupěte. Oba herci deklamují, užívají si filmový blábol a naprosto vůbec se neberou vážně.

Tchéky Karyo jako ďábelský inspektor

Viditelná provinčnost produkce se promítla do nedostatku financí a ten zase do nulových digitálních efektů, které dokonce opomíjejí hongkongské oblíbenosti typu zrychlených a zpomalených záběrů. Akce je proto surová (v podání Richarda) a syrová (když Jian bojuje) a zavání nudou, případně zoufalou snahou vymotat se z uličky v hledišti a uniknout do světa, kde největší adrenalinový zážitek dne představuje zaštěkání sousedova psa. Pakliže mají prvky filmů personifikovanou podobu, tak paní Logika, pan Napětí, pan Vtip a vážený lord Soudržnost film opustili ještě před první testovací projekcí. Pevně věřím, že takhle nepovedený film neplánoval ani Besson, ani jeho oblíbenec, režisér Chris Nahon, ani Jet Li, o Fondové a Karyovi nemluvě. Besson původně plánoval vytvořit francouzsko-hongkongský film tak, aby vypadal jako hollywoodsko-hongkongský, a jestli pro něj spojení Hollywoodu a bojového umění wushu znamená ve všech směrech nedotažený snímek, tak se mu to povedlo.

Bridget Fondová bezmocná

Hong Kong v Paříži. Nuda v kině

Po uvedení do amerických kin si Polibek draka vedl více než dobře a s přihlédnutím ke kladnému hodnocení na www.imdb.com mě napadá, že buď nejsem schopen ohodnotit žánrový film, anebo je v USA více patriotských Číňanů, než bychom si mysleli.

Související odkazy: oficiální stránka, oficiální stránka Jet Li

Polibek draka (Kiss of the Dragon, Francie/USA 2001) Hrají: Jet Li (Liu Jian), Tchéky Karyo (Richard), Bridget Fondová (Jessica); Scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen podle povídky Jet Li; Hudba: Craig Armstrong; Kamera: Thierry Arbogast; Režie: Chris Nahon; 89 minut, titulky

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.