Podzimní Sázavafest plný změn

7. listopad 2008

Zítra 8. listopadu, už počtvrté, opět plný aktuálních hvězd a zase (i když neplánovaně) v Abatonu. Takto by se dal velmi stručně popsat další díl podzimních hudebních radovánek akce, která ve svém názvu postupně přešla od Klubobraní přes nesmělé "Klubobraní alias Sázavafest" až po Podzimní Sázavafest.

S tím, jak se mění její titul, rozšiřuje se postupně také její program i její žánrové rozkročení. Jestliže Klubobraní začínalo převážně na vlnách reggae a ska, například letos se s Podzimním Sázavafestem podíváme i do krajin popu, tradičního "českého rocku" nebo breakbeatu.

Všechny kapely, které se zakrátko na festivalu objeví, již mají se "Sázavou" své zkušenosti, a nejen s tou podzimní. Velkým tahákem budou kromě již osvědčených kapel jako Rybičky 48, Wohnout či Skyline bezesporu i dlouho nevidění Gipsy.cz. Dalším vrcholem večera měl být také Michal Pavlíček, který zde měl za podpory Báry Basikové a dalších pokřtít své nové album, nicméně svůj koncert na poslední chvíli ze zdravotních důvodů zrušil.

Wohnout na koncertu 15. října v Kladně

Do Prahy ovšem zavítá i velmi úspěšná punkrocková kapela ze Slovenska Desmond, která předskakovala loni ještě úplným Chinaski. Ti jí to zase oplatili na jejím slovenském turné. Z Prahy do Prahy to naopak nebudou mít tak daleko Le Pneumatiq, kteří jsou na festivalu zástupcem tanečnějšího konce hudebního spektra. Z mladých aspirantek na pevnou pozici na hudební scéně se tu představí Jana Lota (ta si zde zároveň spolu s kapelou NiceLand vyzkouší práci moderátorky) či Ewa Farna, která tu pokřtí své DVD.

Jistý nostalgický návrat do 80. a 90. let naopak bude v Abatonu představovat vystoupení téměř úplné Tiché dohody, která se v line-upu schovává za koncertem kapely 2 Wings. V ní dnes hraje kytarista Tiché dohody Dan Šustr.
Velký prostor na druhé stagi bude pro ten večer věnován projektu Banana Zeros, který už se na Podzimním Sázavafestu objevil i loni. Stojí za ním jeden ze zakládajících členů kultovní, byť už zaniklé skupiny Oceán Honza Vozáry.

Klub Abaton

Jak je tedy vidět, na své si na Sázavafestu přijde každý. Problém ovšem nastane, budou-li právě ty "jeho" hvězdy hrát současně: v libeňském klubu totiž bude oproti původním plánům (festival se měl odehrát na jediném pódiu v Malé sportovní hale v Holešovicích) rozdělen na dvě stage. Útěchou ať jsou aspoň DJs, kteří se v původním programu neobjevili a kterým nakonec bude patřit úvodní a závěrečná dvouhodinovka na druhé stagi.

Oficiální stránky Sázavafestu

autor: Lucie Černá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.