Po stopách pravěkých dějů

30. březen 2011

Co víme o své geologické minulosti a jak nám může její poznání pomoci při řešení problémů dneška? Jaké odkazy dávných dob můžeme najít v dnešní přírodě a krajině? Jaký vliv má neživá příroda na život? Co naši krajinu obohacovalo, co ji naopak poškozovalo a co ji ohrožuje dnes – a jakou roli při tom hrál a hraje člověk?

Odpovědi na tyto složité otázky nabízí ve své knize „Po stopách pravěkých dějů“ jeden z našich nejvšestrannějších vědců, doktor Vojen Ložek – zoolog, botanik, geolog, speleolog a geograf, ale i znalec archeologie, který letos oslaví už své 86. narozeniny. Jeho kniha má podtitul „O silách, které vytvářely naši krajinu“ a zabývá se obdobím čtvrtohor neboli kvartéru. Jana Olivová se Vojena Ložka zeptala, proč se zaměřil právě na toto období.

Doktor Vojen Ložek se ve své knize zamýšlí nad tím, jak nám studium čtvrtohor neboli kvartéru může pomoci při poznávání a ochraně dnešní přírody – a naopak, jak dnes často mizí obecné povědomí o přírodních dějích i o vlivu dávných lidí na přírodu.

Jana Olivová se doktora Vojena Ložka dále ptala, jak se tedy dnes můžeme poučit z minulosti Země i ze studia současných složitých přírodních dějů – což jsou otázky, které shrnul i ve své knize „Po stopách pravěkých dějů“.

autor: Jana Olivová
Spustit audio