Platón byl prvním animasofem

26. únor 2018

O tom, že byl Platón animasofem, asi nevěděl ani on sám. Termín animasofie je totiž úplně nový. Vymysleli ho studenti známého a ceněného animátora Üla Pikkova, a vznikl spojením slov animace a filosofie. Pikkov ho použil v názvu své nové knihy.

Důstojně vypravenou a krásně graficky řešenou publikaci s názvem Animasofie: Teoretické kapitoly o animovaném filmu vydává Nakladatelství Akademie múzických umění. Její odbornou redaktorkou je česká odbornice na animovaný film Kamila Boháčková. Ta ji také představila ve vysílání vltavské Mozaiky.

Na FAMU si budou hrát. Magisterský obor design počítačových her otevřou v roce 2019

Herní design je umění nejbližší kinematografii, pracuje s pohyblivými obrazy a zvuky, tedy se stejným výchozím materiálem, jako film

Na FAMU, tedy pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění, jdou s dobou. Přespříští akademický rok tu otevřou nový obor: herní design.  V Mozaice Českého rozhlasu Vltava ho představila jeho ideová matka Helena Bendová.

„Knihu ocení všichni, kdo mají rádi animaci a přemýšlejí o ní, tedy animasofové dneška. Může to být kdokoliv – milovníci filmu, tvůrci, ale třeba i stávající či budoucí studenti animace,“ říká k tomu Boháčková. Jak dodává, vydání knihy je významným počinem, protože u nás zatím žádná podobně hluboká, a přitom srozumitelná a čtivá analýza animace nevyšla. Pikkovova práce je rozdělena do přehledných kapitol, ve kterých se autor zabývá jednotlivými součástmi a rovinami animovaného filmu od zvuku přes výtvarnou stránku a kameru až po strukturu a čas. Všechno to pak doplňuje názornými příklady z celé historie animovaného filmu. V knize je bohatý obrazový doprovod a důležité je i přiložené DVD s osmi estonskými snímky. „Ten, kdo si knihu pořídí, si tak může udělat obrázek i o současném animovaném filmu v téhle pobaltské zemi. Každopádně se seznámí s těmi nejzajímavějšími dílky za posledních několik let. Každý film je pak v knize rozebrán vždycky z hlediska jednoho konkrétního problému, ať jde o čas, postavy nebo třeba realističnost,“ popisuje Kamila Boháčková bez nadsázky školu hrou, kterou publikace nabízí. Čtení i koukání je to poutavé a přitom zábavné.

Tonda Blaník znovu na scéně

Prezident Blaník

Nový film Marka Najbrta Prezident Blaník je kontroverzní. Ty, kteří mají různé politické názory, nesjednotí, a některé z dosavadních spojenců možná rozdělí.

Ülo Pikkov má přitom na čem stavět. Estonský animovaný film slaví už několik let velké úspěchy po celém světě. „Je to malá kinematografie, ale má ohromné množství talentovaných tvůrců různorodých poetik,“ chválí Boháčková, a dodává, že je v lecčems podobná české animované kinematografii. Například v tak trochu absurdním humoru. Mimochodem – k zájmu o animaci přivedl Üla Pikkova právě český animovaný film. Konkrétně snímek Jiřího Barty Krysař.

Jedním z těch, kteří šíří věhlas estonského animovaného filmu po zeměkouli, je slavný tvůrce Priit Pärn. Na DVD u Pikkovovy knihy najdeme mimo jiné i snímek, který Pärn natočil se svou ženou Olgou, a v knize si můžeme přečíst jeho zajímavý rozbor. „Pärnovy filmy krásně ukazují, jak může vypadat surrealismus v animovaném filmu a jak se dá pracovat s prostorem na hranci snu a skutečnosti, minulosti a přítomnosti,“ rozplývá se Kamila Boháčková a přidává ještě jeden příklad spojení filmu na DVD a textu v knize. „Hlavním hrdinou snímku Märta Kiviho Laika je ten nebohý pes, kterého Rusové poslali do kosmu, odkud už se nevrátil. Po celou dobu snímku není v záběru, a tak si Lajku může každý představovat jinak. Někdo jako loutku, někdo jako živého psa, a někdo třeba úplně jinak.“

Universum Brdečka. Celovečerní dokument připomíná legendu českého filmu

Universum Brdečka, 2017

Do kin se dostává dokument Universum Brdečka. Představuje spisovatele, scenáristu, výtvarníka, animátora a režiséra Jiřího Brdečku.

Dodejme, že v roce 2011 získalo dílo manželů Pärtových Potápěči v dešti hlavní cenu v mezinárodní soutěži krátkých filmů na třeboňském AniFilmu. A Ülo Pikkov, autor u nás právě vycházející knihy Animasofie: Teoretické kapitoly o animovaném filmu, se chystá na jaře do Prahy, kde bude mít veřejně přístupný seminář nejen pro studenty FAMU. A kdo ví, možná zase po několika letech usedne v porotě Mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFilm v Třeboni.

Spustit audio