Planeta jazzem posetá: Youn Sun Nah

12. červen 2014

S naší Planetou se tentokrát vydáme po stopách zpěvačky Youn Sun Nah z Jižní Koreje, která od devadesátých let žije v Evropě, ale ze své kulturní tradice silně vychází.

Youn Sun Nah na albech vytváří originální hudební mix, ve kterém vedle sebe staví jazzové standardy, šansony, blues, korejské lidové písně, ale třeba i vlastní verze heavy metalových hitů. Se svým hlasem má pro takovýto záběr ty nejlepší předpoklady – je něco jako vokální chameleon, který dokáže ve všech hudebních prostředích působit přirozeně. Intimní tón balad střídá s agresívním křikem a se svým hlasem zachází často jako s hudebním nástrojem.

Vyrůstala v jihokorejském Soulu a hudba ji provázela už od dětství – její otec byl dirigent a matka herečka. Svou profesní dráhu nejprve začala studiem literatury a ke zpěvu se intenzívněji dostala až v třiadvaceti letech. Navzdory slibně se rozjíždějící kariéře na korejské hudební scéně se rozhodla v šestadvaceti odejít do Francie. Zde začala studovat na jedné z nejstarších evropských jazzových škol, pařížské CIM, kde se věnovala nejen jazzu, ale také šansonu. Založila si vlastní kvintet, se kterým uspěla v několika hudebních soutěžích, a začala vystupovat na předních francouzských festivalech. Během své kariéry získala řadu ocenění od kulturních institucí za umělecký přínos – například francouzský Řád umění a kultury anebo cenu Sejong Munhwasang za propagaci korejské kultury.

Youn Sun Nah & Ulf Wakenius live (2011):


Virtuozita Youn Sun Nah působí velice přirozeně, nenuceně a co je nejdůležitější – její hudba nikdy není samoúčelná a posluchačsky nezahlcuje. Vždy je správně dávkovaná a slouží konkrétnímu hudebnímu sdělení. Atraktivitu její tvorby ještě zvyšuje kontrastní repertoár.

V našem pořadu zazní ukázky ze tří alb, která v minulosti vydala a která se setkala s nadšeným přijetím odborné kritiky i veřejnosti: Same Girl, Voyage a Lento. Na všech těchto nahrávkách se podílel zpěvaččin dlouhodobý spoluhráč, kytarista Ulf Wakenius a violoncellista a kontrabasista Lars Danielsson.

Spustit audio