Píseň o drahém básníkovi. Koncert nejen z veršů a korespondence Ivana Blatného

26. prosinec 2019

Literárně-hudební koncert z veršů a korespondence Ivana Blatného a skladeb Maurice Duruflé, Leoše Janáčka, Georga Friedricha Händela a Petra Bindera. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Pořad s názvem Píseň o drahém básníkovi připravila písničkářka a vystudovaná bohemistka a anglistka Pavla Milcová. Jde o výrazně subjektivní vyznání autorčina vztahu k tvorbě Ivana Blatného, jehož některé texty sama zhudebnila. Své osobní vnímání atmosféry Blatného poezie napříč celou jeho tvorbou včetně básniček pro děti vtiskuje Pavla Milcová do vlastní interpretace textů. Hudební odraz této atmosféry nachází především ve skladbách Blatného generačního souputníka, francouzského varhaníka a skladatele Maurice Duruflé, dílčím způsobem i v úryvcích skladeb Leoše Janáčka a Georga Friedricha Händela.

Literárně hudební koláž je velmi osobitým a v některých ohledech i poněkud kontroverzním pohledem na tvorbu mimořádné a dlouho opomíjené postavy české poezie 20. století.

Připravila a účinkuje: Pavla Milcová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2002.

Český básník a překladatel Ivan Blatný se narodil 21. prosince 1919 v Brně. V dětství ztrácí oba rodiče a je vychován příbuznými. V průběhu svých školních let nachází oblibu v psaní a úspěšně se účastní několika básnických soutěží. V roce 1940, po ukončení studia na Filozofické Fakultě Univerzity Karlovy, publikuje svoji první sbírku básní Paní Jitřenka. Krátce poté se stává členem Skupiny 42 - české umělecké skupiny, kde tvoří po boku Jiřího Koláře nebo Jindřicha Chalupeckého. Jeho tvorba je ovlivněna francouzskými surrealisty. Ve 40. letech vstupuje do komunistické strany, ale v roce 1948 nastává zlom a Blatný emigruje do Anglie. Stává se tak zrádcem komunistického režimu a je umístěn na seznam zakázaných autorů. Exil mimo vlast snáší velice špatně. V 50. letech je mu diagnostikována schizofrenie a je umístěn do psychiatrické léčebny, kde zůstane do konce svého života. Psát však nepřestává a napíše dvě sbírky básní, které jsou uschovány zdravotní sestrou z psychiatrické léčebny a později publikovány v Kanadě. Jedná se o sbírky Stará bydliště a Pomocná škola Bixley. Ivan Blatný umírá v Anglii v roce 1990.

autor: Pavla Milcová
Spustit audio