Petr Kabeš: Soukromí trojzubce. Svět poezie z veršů experimentálního básníka

20. červen 2021

V pondělí 21. června uplyne 80 let od narození básníka Petra Kabeše, držitele Ceny Jaroslava Seiferta. Výběr z jeho sbírky Soukromí trojzubce připravil a úvodem hovoří Rudolf Matys. Verše v podání Jiřího Ornesta a Bořivoje Navrátila poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravil a úvodem hovoří: Rudolf Matys
Účinkují: Jiří Ornest, Bořivoj Navrátil
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2001

Petr Kabeš, rodák z Pardubic (spolu se svými souputníky Jiřím Pištorou a Jiřím Grušou), vstoupil do literatury v 60. letech, kdy také vedl měsíčník Sešity pro mladou literaturu. Za normalizace své dílo vydával pouze samizdatově (v samizdatu působil také jako editor) a profesně byl nucen živit se jako plavčík, noční hlídač, pozorovatel počasí a studnař.

Básně ze sbírky Soukromí trojzubce (která vyšla jako součást knihy Pěší věc a jiné předpokoje) uvádíme s úvodem Rudolfa Matyse: „Kabešova poezie po prvních sbírkách, vyznačujících se odstupovou intelektuální metaforikou, se od konce 60. let soustředila na experimentální průniky do labyrintu jazyka. Její hledání neslo ve své jen zdánlivé distanci vždycky rysy existenciální naléhavosti. Bylo vždycky výpovědí ode dna a od zdi údělu. Výpovědí o erozi smyslu a pokusech o jeho obnovování.“

autor: Rudolf Matys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.