Petr Eliáš: Albatros chce být silným a sebevědomým nakladatelem

25. červenec 2019

Šéfredaktorem nakladatelství Albatros, které si letos připomíná sedmdesát let od svého založení, je překladatel Petr Eliáš.

Zároveň si letos nakladatelství připomíná i padesát let své značky, protože na Albatros bylo ze Státního nakladatelství dětské knihy přejmenováno v roce 1969. A jakou cítí Eliáš odpovědnost a jakou ctí tradici při vydávání literatury pro děti a mládež? „Máme za sebou sedmdesát let historie, která je ale historií až dnes. Vždycky je důležité ptát se, co Albatros znamenal v přítomném k okamžiku.“

Ambicí Albatrosu je, aby naše knihy měly dlouhý život, aby se dědily.

Překladatel Petr Eliáš

K letošnímu výročí vyšla publikace „Albatros: 70 let na křídlech dětské literatury“, v níž Jan Halada mapuje v sedmi kapitolách důležité mezníky nakladatelské historie.

Iva Procházková: Dětského čtenáře musíte brát vážně

Iva Procházková

Zlatou stuhu za celoživotní přínos a za obětavou práci pro dětskou literaturu získala spisovatelka, scénáristka a dramatička Iva Procházková.

Podle Eliáše byl Albatros nakladatelským domem, u kterého nacházelo útočiště mnoho autorů, ilustrátorů a překladatelů. Takže i v době, kdy měl státní monopol, vycházely zde knihy také těm, kteří publikovat nemohli. „Dneska chceme být nakladatelem, který jednak jasně ví, pro koho knihy dělá, a jednak u kterého bude autorům dobře,“ přeje si Eliáš.

Snažíme se tradicí příliš nesvazovat a stále přinášet něco nového.

V současné době je Petr Eliáš rovněž předsedou české sekce mezinárodního sdružení pro dětskou knihu IBBY, která mimo jiné udílí Zlatou stuhu, prestižní tuzemskou cenu pro dětskou literaturu. Jak tedy děti přivést ke čtenářství? A může se v 21. století stát kniha přirozenou částí dětského světa?

autor: Petr Šrámek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.