Petr Balajka: Ottla

9. říjen 2018

„Pravdivá, čestná, důsledná, pokora a pýcha, citlivost a distance, oddanost a samostatnost, plachost a odvaha v neklamné rovnováze,“ taková byla dle slov Franze Kafky jeho nejbližší sestra Ottla. Životopisnou hru o této výjimečné ženě s Taťjanou Medveckou v titulní roli poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

To, že Kafku s Ottilií, podomácku Ottlou, vázal velmi důvěrný vztah, dnes dosvědčují zachované dopisy, v nichž jí psal velmi důvěrné záležitosti a často byla první osobou, jíž svěřoval svá přání, úmysly a potíže. Tak se Ottla jako první z rodiny dozvěděla o prvním útoku zákeřné choroby, která se u Kafky projevila v srpnu 1917: „Chrlení se tomu česky říká, nevím, jestli to píšu dobře, ale výraz pro tohle prýštění z hrdla je výstižný.“

Franz Kafka a jeho sestra Ottla na dvoře rodinného statku v Siřemi

Ottla byla nejen Kafkovou důvěrnicí, často mu pomáhala i s věcmi praktickými, se kterými si dovedla lépe poradit. Pomáhala mu hledat samostatné bydlení, pronajala a upravila domek ve Zlaté uličce, kde mohl nerušeně po práci psát, protože rušné prostředí bytu Kafkových v Dlouhé ulici mu to neumožňovalo.

Kafka naopak ji podpořil v její revoltě proti přání rodiny, když si namluvila a posléze i vzala nemajetného Josefa Davida. V roce 1916 dopise snoubence Felice Bauerové charakterizoval Kafka svoji sestru těmito slovy: „pravdivá, čestná, důsledná, pokora a pýcha, citlivost a distance, oddanost a samostatnost, plachost a odvaha v neklamné rovnováze“.

03590794.jpeg

Svoji pověstnou oddanost a odvahu osvědčila Ottla v nelehkých dnech protektorátu, kdy ji i sestry dostihly barbarské norimberské zákony, a ještě později v Terezíně, kde se starala o sirotky. Tam se také ujala zbídačených židovských dětí z Polska a dobrovolně je doprovázela do transportu do Osvětimi. Krátce po příjezdu v říjnu 1943 tam spolu se všemi dětmi byla zavražděna v plynové komoře.

Osoby a obsazení: Ottla (Taťjana Medvecká), Věra (Tereza Bebarová), Helena (Andrea Elsnerová), doktor (Jan Vlasák), Franz Kafka (Martin Myšička), Edita (Lucie Černíková), četník (Kamil Halbich), Ervín (Ladislav Hampl), Elli (Růžena Merunková), Šmulik (Matěj Převrátil), Rafi (Jan Köhler), žena na nádraží (Miriam Kantorková), muž na nádraží (René Přibil), číšník (Jiří Knot) a další

Dramaturgie: Hynek Pekárek
Hudba: Kryštof Marek
Hudební spolupráce: Sára Bukovská
Režie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2016.

Spustit audio