Peter Altenberg: Miloval a viděl

22. květen 2011

Rakouský spisovatel Peter Altenberg zůstal autorem jediného stylu, jeho jméno je pevně spjato s drobnými prózami. Do malých forem chtěl ukládat „tresť života“ a podařilo se mu v nich zachytit také tresť životního pocitu i životního způsobu Vídně v době před rozpadem mocnářství.

Peter Altenberg (vl. jm. Richard Engländer) (1859 – 1919) psal jen drobné básně v próze a aforismy na prosté náměty, texty o proměnlivých náladách, chvilkových zážitcích, náhodných setkáních, stylem někdy extatickým, někdy ironickým. Tělem i duší byl bohém, patřil k dobovému lokálnímu koloritu Vídně. Jeho bohémství bylo ovšem odlišné od bohémství pařížského – pro Petera Altenberga byl život a svět komedií, někdy tragickou, v níž bolest zastíral rozjařeností a s trpkou ironií prezentoval na odiv stavěný sentiment.

Altenbergovy drobné texty byly do češtiny překládány dosti brzy: Výbor z drobné prózy vyšel již r. 1906, soubor Jak já to vidím r. 1910, Pohádky života vyšly r. 1912. Moderní české překlady: Minutové romány (překlad Jan Hanč, 1958), Ten blázen Altenberg (překlad Vladimír Tomeše, 1982).

Pořad z cyklu Schůzky s literaturou přinášející portrét rakouského prozaika nese název Miloval a viděl. Odkud je tento citát se posluchač dozví na konci pořadu. Rozhlasovou kompozici připravila a ukázky z díla přeložila Ivana Vízdalová. V roce 1998 natočil režisér Petr Adler. Účinkují Karel Pospíšil, Vladimír Brabec a Vlasta Peterková.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.