Pejk Malinovski: Poetry, Texas / Poesie, Texas

3. květen 2018

„Poezie líčí spíše to, co je obecné, kdežto dějepisectví jednotlivé případy.“ Aristotelés, Poetika

Když Pejk Malinovski jednoho večera bezcílně “googloval”, objevil fotografii vodojemu s nápisem Poetry, tedy Poezie. Zjistil, že jde o název městečka v Texasu, které leží hodinu cesty východně od Dallasu. Jelikož Malinovski je sám básníkem a také dokumentaristou, rozhodl se vyrazit na cestu a odhalit, jaká poezie se v onom místě skrývá...

02869301.jpeg

V tomto osobním zamyšlení nad povahou poezie se texaské městečko stává metaforou umění. Co je tedy Poezie?

02869306.jpeg

Podle Ricka Rice je to „vééélká dřina“. Rice žije sám se svým psem v karavanu. „Spousta lidí tu hrozně dře. Člověk si toho všimne, už jenom když tudy projíždí – vyskládaný balíky sena; dobytek. Je tu zkrátka hodně lidí, co tvrdě makaj‘, aby si poctivě vydělali aspoň pár šlupek.“

02869304.jpeg

Texaské městečko Poezie vlastně žádným městečkem není. Jde o spoustu domů rozesetých podél silnice. Má tři kostely a školu a uprostřed stojí benzínová pumpa. A taky tu sídlí firma na vycpávání zvířat.

02869297.jpeg

„Dřív to bylo jasný, ale dneska člověk pořádně neví, kde Poezie začíná a kde končí,“ říká vycpávač Rick Salisbury.

02869302.jpeg

Pejk Malinovski provází posluchače lehce a s humorem a poskytuje jim neotřelý pohled na Poezii. Poezii prostou zaprášených knih, literárních znalců, a dokonce i básníků, ale zato plnou života.

Pejk Malinovski je nezávislý rozhlasový producent a básník. Jeho dokumenty se vysílaly mj v BBC a v Dánském rozhlase a jeho zvukové kompozice byly prezentovány v muzeích a galeriích. V roce 2012 zahájil projekt Passing Stranger, což je pěší prohlídka s audio průvodcem zaměřená na dějiny poezie v newyorské East Village. Malinovski je také spolutvůrcem a moderátorem internetového audio magazínu Third Ear a rediguje a překládá knihy pro kodaňské nakladatelství Forlaget Basilisk.

 

autor: Pejk Malinovski
Spustit audio