Pavel Rajchman: Obyvatel nepokojného, mlčenlivého. Básně omračující intenzity ze sbírky Zboží

10. duben 2022

Komorní výběr z autorovy poslední básnické sbírky Zboží poslouchejte v interpretaci Jana Vlasáka. Premiéru najdete on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Jan Vlasák, Vratislav Färber
Připravil: Vratislav Färber
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 10. 4. 2022

Pavel Rajchman se narodil roku 1958 v Mostě, žije v Pardubicích a dlouhá léta pracoval jako technik a strojvůdce celorepublikové měřicí drezíny (měřil koleje a dbal o jejich bezpečnost). Debutoval roku 1993 knihou básní Apeiron. V letech 2005 až 2011 editoval sborníky 7edm. Sbírka Zboží z roku 2020 je jeho devátou, během pěti let třetí sbírkou – vydanou nakladatelstvím Triáda.

Dění knihy Zboží, ze které uvádíme malý výbor, sjednocuje autorovo dynamické vidění (možná ovlivněné i jeho nebývalou profesní zkušeností). V mottu jsme nalaďováni na to, že jde o záznamy - dějů „pozemských i mimozemských“. Ovšem záznamy velmi sugestivní a subjektivní, občas propojované naléhavou strojovostí. Silou, která lyrického hrdinu vrhá do jiných dimenzí, odkud nemusí být návratu. Citlivé naslouchání všem jiným rytmům a zvukům – z prostoru či nitra – nepřináší lhostejnost, ba ani zklidnění. Nejedná se zde totiž jen o hru „pouhé“ představivosti, ale o poukaz na překračování běžných a dosavadních situací.

autoři: Vratislav Färber , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související